Radiokaka, radioutseende, hårmisär och så några små parisare på det

Ni har säkert hört talas om radiokaka. Men uttrycket radiofrisyr används mest av de initierade, för att inte säga luttrade. Till skillnad från det mer genetiskt betingade radioutseendet är radiofrisyren till stor del självförvållad. Det är den som uppstår automatiskt när man många dagar i rad går upp vid fyrablecket och de estetiska imperativen gradvis klingar allt svagare. Till höger sportar allas vår (i allt övrigt undersköna) Lotten en ömt underhållen radiofrisyr. Jag fångade henne på Radio Sörmlands i fredags.

Själv har jag absolut inget att skryta om för jag missade en klipptid för fem veckor sen och har sen dess godtyckligt tuktat min frisyr med kökssaxen. Jag går i min mors fotspår. Hon har radiofrisyr helt utan att medverka i radio. En piffigare väninna meddelade henne för åratal sedan:

– Kära du, ditt hår skriker efter balsam.

Varpå min mor (som aldrig ägt ett balsam) okänsligt svarade:

– Det hör jag inte. Och då sitter håret ändå rätt nära öronen.

Så var det med det. Min mor fortsatte med shampoo på tvålitersdunkar från överskottslagret och fortsatte att vara en av de lyckligaste människor jag känner. Det är lite lättare att vara lycklig om man har förmågan att slå dövörat till för hårets dödsskrik.

Men hjälp, nu blev det hår i maten. Och jag som lovat att inte irra off topic. Nåja, på radion lagade jag en förenklad och mer insmickrande variant av de små asiatiska parisarna som jag har ett tuffare recept på i boken.

Asiatiska parisare

Portioner: 6

Tid: 20 minuter + tid att svälla

Miniparisare kan lagas med vilken smaksättning som helst. Kanske en italiensk variant med pesto i smeten? Ersätt då kokosen med ströbröd osv, det blir lugnast så …Dessa små smakstarka mackrackare blev favoritfrukost på Radio Sörmland. Allra godast blir dessa med djupfryst färsk kokos som finns på asiatiska affärer. Då hoppar du över mjölken eftersom den kokosen redan är så saftig.

  • 1 msk fisksås
  • 1 msk ljus soja
  • 1/2 dl kokosflingor
  • 2 msk mjölk eller grädde
  • 1 msk finriven ingefära
  • 1 msk finhackat citrongräs eller 1/2 msk finrivet limeskal
  • 1 klyfta vitlök, pressad
  • 1/2 -1 msk röd curry
  • 250 g fläskfärs
  • 1 baguette, gärna dagsgammal
  • rapsolja eller jordnötsolja till stekning
  • Till servering:
  • Limeklyftor
  • Färsk koriander
  1. Rör samman fisksås, soja, kokos och mjölk. Låt svälla 5-15 minuter.
  2. Blanda samman alla övriga ingredienser till färsen. Låt gärna stå i kyl ca 1 timme eller 2 så blir färsen extra saftig och smakrik.
  3. Skär baguetten i tunna skivor. Mura fast färsen med en gaffel.
  4. Stek parisarna i olja på båda sidor (börja med färssidan neråt. De ska vara vackert gyllenbruna.
  5. Pressa lime över precis före servering. Dekorera med korianderkvistar.

Kommentarer

15 svar till ”Radiokaka, radioutseende, hårmisär och så några små parisare på det”

  1. Och de där små parisarna var fullständligt enormt förtjusande goda. (Även om jag som lulebo i förskingringen vidhåller att det är KORV i en parisare.)

    Hm. Om jag har en radiofrisyr som passar i radio just för att det är en radiofrisyr … hur är det då med radiomat?

  2. Radiomat var ala de där ingredienserna vi låtsades ha i maten men jag inte orkat ta med.

  3. Hoppsan! Vart har jag hamnat nu?! Hur som helst tack för din gulliga kommentar. Den lämnade dock lite övrigt att önska. Jag är ju en nyfiken kvinna. Vem är systern?
    Jag kommer absolut att besöka dig fler gånger.

    Också Lisa/

  4. Så här tror jag: Lotten är snygg även i radiofrisyr. Lisas mat är god även som radiomat. Åh, vad jag är fjäskig!

  5. Ö-Helena: Du är inte fjäskig. Du säger bara precis som det är.

    Lisa: Jag är syster till Two Swedish Cottages.

  6. Snälla Lisa, fortsätt irra off topic. Det blir så roligt då.

  7. Tack för ett gott skratt!! :-D
    Parisarna såg onekligen delikata ut, och även innehållet! Min första tanke när du skrev parisare var de parisare jag är bekant med från min uppväxt i Norrland “Parisare på gatuköket med stor grillad falukorvsskiva mellan hamburgerbröd” dock går jag alltid på samma nit, för det är ingen som vill blogga om “mina” parisare så jag blir alltid en smula besviken! ;-D

  8. Annette: Jag försöker sätta gränser annars har man hela sitt liv ute på nätet. Jag har orsaker att vara paranoid ;-)

    Kryddburken: Söta du! jag gillar inte falu men något med din beskrivning får mig faktiskt att bli sugen. haha

  9. Tack för Radiofrilla, det är precis vad jag har haft en längre tid. Men nu har jag äntligen tagit mig i kragen och bokat tid hos frisör…

    Parisarna verkar goda men får nog bli av den italienska varianten om det inte är OK att byta kokos mot ströbröd även i dessa asiatiska.

  10. Dieva: det går utmärkt att ersätta kokosen med ströbröd, rivet bröd, panko eller finstrimlad sockiplast. Eller att bara ersätta med lite mer färs.

  11. Lisa!
    DU borde väl veta! :-D Vad en “norrländsk parisare” är!? Har du aldrig ens provat nånsin? Jag lovar, det smakar inte ens som falukorv! Uppe i norr kan man köpa denna parisare-korv i vanlig matbutik förpackad som falukorv, men den ser grotesk ut! Som en stor bayonneskinka fast korv! Men jag lovar, det är sååå gott!! Ska se om jag kan googla fram nån bild… vänta…

    Joho, här hittade jag : http://marianova.com/users/nnatalie/blog/vad-ar-en-parisare

    Och här :
    http://susning.nu/Parisare

    Antar du min utmaning? Att inom en månad tillaga och äta en parisare a la´norrland?

  12. Emil O

    Jag är helt med kryddburken här om att parisare var en förvuxen variant av falukorven som man åt som hamburgare, så som jag kommer ihåg den från min uppväxt i Örnsköldsvik iaf. Troligtvis har de inget med de riktiga parisarna, om nu något sådant finnes, att göra så var de fått namnet ifrån är ju en gåta.

  13. Dom där parisarna ska jag faktiskt våga mig på ikväll. Tack för receptet!

  14. Ah – Parisare. Första rätten som tillagades i skolköket på 60-talet. Kommer ihåg den fortfarande…

    ljust bröd

    köttfärs, hackade rödbetor och saltgurka, salt peppar – rör om

    Klicka upp köttfärssen på brödet och in i ugnen och låt det steka klart där – 15 minuter cirkus. Servera med två gurkskivor och en tomatklyfta (så åt vi grönsaker på 60-talet)

    Jag gör det ibland fortfarande… men med betydligt mer grönt förstås

    Lisas parisare känns dock mer moderna och skall testas.

  15. om det är de parisare jag redan fått är de ljuvliga kram mamma