Recept: Ärtdipp med äpple

Förrförra fredagen stod jag i Anna Billings eminenta ICA-affär i Tuna och slevade ut smakprover och pratade med kunder. Allt i från indiska forskare till lomhörda, matglada pensionärer. Den här röran blev mest älskad av kunderna. En liten söt tant stirrade höpet på mig och utbrast: Det var det godaste jag ätit.Den indiske gästforskaren sade förtjust att det smakade raita och sen diskuterade vi mat från från hans hemtrakt Kerala ett bra tag.

Tacka inte mig, tacka ärtorna! Djupfrysta ärtor är nämligen guds gåva till mänskligheten. Även toppkockar älskar frysta ärtor. Första gången jag träffade Heston Blumenthal (ja, jag namndroppar, men ni brukar ju gilla det) förenades vi i en lovsång till de frysta ärtorna. På den tiden var det lite fult att älska djupfryst …

Nåja, vill du inte laga just den här ärtröran kan du laga en röra med dill och rosépeppar. Den passar utmärkt till lax. Den nedan passar fint till majschips, kyckling eller stekt fisk.

Ärtdipp med äpple

Receptmakare: Lisa förare Winbladh

Portioner: 4

Tid: 10 minuter

  • 1 litet syrligt grönt äpple, helst granny smith
  • 3 dl halvtinade gröna ärter
  • 1 msk finhackad färsk mynta
  • 1 tsk koriander
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 stor klyfta vitlök
  • 1 tsk finrivet limeskal
  • 1/2 msk pressad lime
  • 1 dl gräddfil
  • grön tabasco
  • salt, socker
  1. Skala äpplet och skär i bitar. Kör alla ingredienser utom gräddfilen till fint mos i matberedare.
  2. Vänd ner gräddfilen. Smaka av med tabasco, lime, salt och socker.

Kommentarer

14 svar till ”Recept: Ärtdipp med äpple”

  1. Jag har lite svårt för frysta ärtor, men det här låter verklgen gott! I synnerhet till stekt fisk…

  2. “Djupfrysta ärtor är nämligen guds gåva till mänskligheten.”

    Haha, jag blir full i skratt, för jag undrar om jag någonsin varit mer oense med någon, i någon fråga. Själv brukar jag nämligen hävda att gröna ärtor är ett djävulens påfund. Tänk så olika man kan tycka! :-)

    (Och i ärlighetens namn så har jag en gång ätit en Crème Ninon som var riktigt god, så helt sataniska är ärtorna kanske inte.)

  3. Fredrik: Ja när du säger det så är de kanske rätt äckliga ;-)
    Nä, men vi har ju alla våra nojor. Jag ogilalr kokta morötter intensivt på fel ställe.

  4. Bra idé! Bokmärkt!

  5. Jag delar din kärlek för frysta gröna ärter !Den röran ska jag göra till middag !Tack sweetie !

  6. Kul att ni gillar det! Det är verkligen gott. Mängden spiskummin och koriander beror på kvaliteten hos dessa så börja kanske med en mindre mängd om ni har kvalitetskryddor hemma.

  7. Frysta ärtor är underskattat! Det är bara det att de allra flesta av oss under barndomen (och även än idag) allt för ofta stött/stöter på brutalt misshandlade (läs sönderkokta) ärtstackare. Men som med de allra flesta råvaror är de fantastiska om de tillagas med kärlek & respekt.

  8. Jag tycker att den här röran låter jättegod!

  9. Eva

    Hej Lisa! Jag har ett problem: har lovat laga maten till min kompis 50-årsdag och nu har hon bestämt att hon vill ha libanesisk buffé. Kan inte du ge mig några bra tips?

  10. Eva: jag är inte så bra på renlärig libanesisk mat. Jag lagar överhuvudtaget egna oortodoxa versioner. Kolla om du hittar smarriga recept genom att använda Taffels sökfunktion, kolla i receptarkivet och kolla i Exkursioner-bloggen hos vår duktiga Sofia.

    Här finns mer tips:

    http://taffel.se/artiklar/buffe-den-basta-maten-for-varen-och-sommarens-fester

    Vi kommer att lägga upp mer lite bufféförslag på Taffel.se senare i vår.

    Mitt bästa tips är att undvika saker som måste hackas och skalas för hand. Välj grynsallad istället för potatissallad etc.

    Och att köpa färdigt vissa saker.

    Lycka till!

  11. Det lät spännande! Något som jag skulle gilla med största sannolikhet. Gröna ärtor är en favorit! :) Vad sällan jag kommenterar nu för tiden, läser här varannan dag ca. Du ska veta att din blogg är mycket intressant iallafall och du sprider matglädje :)

  12. Fredric L

    Jag har tagits på bar gärning knaprandes djupfrysta ärtor direkt från påsen medans jag tillagar dom …

  13. Catrin

    Det här lät spännande! Ska definitivt testas. Håller fullständigt med Unga Morsan om att det är en ren fröjd att läsa din blogg, ja hela Taffel. Jag måste erkänna att jag kollar minst ett par gånger per dag om det finns nya inlägg hos dig!

  14. Kerstin

    hade en gång en katt som älskade att få jaga frysta ärtor över köksgolvet och sen äta upp dem…