Den här smarriga soppan (okejrå, kylskåpstömningen) bjöd jag på i måndags då det var skrivkurs på Matlabbet. Jag håller med Isobel om att sidfläsk är oslagbart i höstsoppor.
Höstlig linsssoppa med tomat och gryn
Receptmakare: Lisa Förare Winbladh
Portioner: 6
Tid: 45 minuter
Lite hackad rotselleri, morot eller andra rotsaker passar finfint i soppan. Tillsätt dem de sista minuterna löken fräser.Fläsket kan ersättas aven näve torkad svamp som blötläggs, finhackas och får fräsa med löken de sista minuterna.
- 1 gul lök
- 2 klyftor vitlök
- 100 g rimmat fläsk
- 1/2 msk bruna senapsfrön
- 1/2 msk kummin
- 50 g smör
- 1 burk körsbärstomater
- 1 msk lantbuljong eller kycklingfond
- 3 dl oekat rött vin
- 7 dl vatten
- 2 lagerblad
- 1 msk + 1 tsk gott paprikapulver
- 4 dl kokta linser (eller trevliga bönor)
- 3 dl kokt matvete eller kamut eller andra gryn
- salt, nymald svartpeppar
- hackat bladpersilja eller färsk timjan
- Halvera löken och skär ett snitt i varje halva nästan hela vägen så att det nästan bildas fyra klyftor. Nu går det lätt att dra av skalet. Skiva löken tunt. Skala och skiva vitlöken. Tärna fläsket fint.
- Fräs lök, vitlök, fläsk, senapsfrö och kummin i smöret på låg medelvärme. Stek länge tills löken är gyllenbrun och söt och fläsket gullenbrunt. Ha tålamod, det här gör susen för soppan.
- Slå på tomater, vin och vatten. Vänd ner lagerblad, buljong och paprikapulver. Låt soppan sjuda under lock 20 minuter.
- Vänd ner linser och gryn. Låt puttra ytterligare 10 minuter. Smaka av med salt, peppar och kanske lite mer paprika. Strö över kryddgrönt och servera.
Kommentarer
3 svar till ”Recept: Höstlig linsssoppa för oss med skrivklåda”
4 dl förkokta linser?
likväl som förkokt matvete el dyl
eller hur?
Örjan: Tack du pålitlige falkögde.
låter som en god soppa som passar utmärkt så här i hösttider:)
förresten, trevlig blogg du har:)
ha en bra dag!