Recept: Ji dan xi hong shi (stekta ägg och tomater)

Visst är det fantastiskt att kunna skapa små mästerverk av ganska triviala råvaror? Helt nya smaksensationer från trotjänare.

Inspirerad av att min vän Vinlusen åt den här rätten (eller en liknande) googlade jag rätt på ett recept. Mina irrfärder på nätet förde mig till den eminenta sajten Kinesisk mat där jag plockade det här receptet och sedan modifierade det lite efter eget huvud. Dessutom meckade jag ihop jag en mer thaiaktig variant med fisksås som kommer snart.

Jag kan bara säga att det blivit succé för den enkla rätten. Jag lagade den i fredags när jag hade en mycket trevlig matlagningskurs i Malmö för matmänniskor inom äldrevården. Jag gruvar mig alltid lite för att ha matlagningskurs för det är fruktansvärt mycket arbete; men sen är det så vansinnigt roligt att se matälskare in action.

När tomatsäsongen är över blir det körsbärstomater som får göra jobbet; ska testa hur det funkar med Muttis fina körsbärstomater på burk.

Ji dan xi hong shi (stekta ägg och tomater)

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh (frän sajten kinesisk mat)

Portioner: 4

Tid: 25 minuter

Fantastisk kinesisk frukost eller mellanmål. Bra sätt att göra av med trötta tomater. Du behöver inte skala ingefäran om skalet är fint, skär bara bort torra delar. Om du tycker att det är jobbigt att finhacka ingefära kan du riva den grovt. Halvera socker mängden om du är skeptisk till sötsalt mat. Jag gillar det.

Du behöver två stekpannor till rätten, helst i teflon. Men du kan naturligtvis dra ihop tomatröran i en separat kastrull. .

  • 500 g tomater (8 vanliga eller körsbärstomater)
  • 6 cm ingefära
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 tsk salt
  • ca 1 msk farinsocker
  • 3 salladslökar
  • 1 liten röd thaichili, ca 5 cm lång
  • 6 ägg
  • 2 tsk mörk sesamolja
  • jordnötsoljaeller neutral rapsolja till stekning
  1. Tärna tomaterna grovt. Finhacka hälften av ingefäran och två av vitlöksklyftorna.
  2. Fräs ingefäran och vitlökshacket i riktigt het stekpanna, ca 20 sekunder Tillsätt tomater, hälften av saltet och en rejäl nypa av sockret och stek i ytterligare 15 minuter.
  3. Under tiden vispar du samman äggen med sesamoljan och resten av saltet och sockret. Fettet, sockret och saltet gör att äggstanningen blir krämigare och skyddar den mot överstekning. Vill du köra ner lite grädde kommer jag inte att anmäla dig för smakpolisen.
  4. Finhacka resten av ingefäran, den resterande vitlöksklyftan, chili (låt kärnorna vara kvar) och det vita på salladslöken.
  5. Hetta upp olja rejält i en panna. Stek hacket under omrörning, ca 20 sekunder. Sänk värmen. Dra pannan av värmen och slå på äggsmeten. Stek försiktigt under omrörning tills du har en krämig äggröra.
  6. Blanda ner äggröran i tomatblandningen. Finhacka det gröna på salladslöken och strö över rätten.

Kommentarer

12 svar till ”Recept: Ji dan xi hong shi (stekta ägg och tomater)”

  1. Oj! Det HÄR verkar helt suveränt gott! Det bara MÅSTE jag testa! Jag (som är värdelös på nästan all kinesisk mat) tycker att det är kul när man kommer över något “enkelt” recept och liksom – “Ahaaa – det är som äggröra fast lite ballare…”

    Snygg äggbild också!

  2. Gud så gott! Kinesiska huevos rancheros, speciellt eftersom jag älskar söttsalt mat. Förresten, var du på Minos vid Tegnerlunden någon gång?

  3. Jesper: Det ÄR supergott. Och lättlagat.
    Kristin: Missat minos och oj vad du gjorde mig sugen på huevos rancheros.

  4. Tyvärr finns inte Minos längre, men det var ett litet hål i väggen, ägt av Mino som var/är libanesisk jude och hade nog högst 20 sittplatser. Hela stället var koshergodkänt och han gjorde fantastisk couscous bla, inget kött serverades men fisk. Har aldrig ätit så god hoummus och så gjorde han en mild, salt harissaliknande röra, allt för en rimlig penning. Oerhört tråkigt att han stängde.

  5. Peter, Linköping

    Från och till spenderar jag en del tid i Kina genom jobbet. Det här är en mycket vanlig rätt i personalmatsalen på fabriken, och uppskattad är den också.

    Jag skulle byta mina svenska tråkluncher mot den kinesiska personalmaten 100 ggr av 100.

  6. Den här rätten har vi fått njuta av hos våra kinesiska grannar! Jättegott och på något sätt lite hemvant. Som en ny variant av omelett.
    h. från Hon på Sopporna som gått med i den amerikanska traditionen till fullo denna gång.

  7. Peter, Linköping

    Vi fick förresten under det senaste besöket smaka en spännande variant. Den serverades till en kollega som fått magproblem. Rätten liknade ägg-tomat-röran, men där fanns också mjölksyrade grönsaker, som gav en rund och smörig smak åt rätten. Riktigt gott.

  8. Örjan

    Tack för receptet.
    Måste provas.
    Verkar perfekt alternativ när vegetarisk ja tom veganskt alternativ efterfrågas.
    Och dessutom med råvaror som jag normalt alltid har hemma.

  9. Örjan

    Peter.
    Hoppas Lisa snartvill prova och kommer med ett recept på Din variant.
    Hon brukar ju “tända” på mjölksyrade grönsaker, i varje fall Kimchi.

  10. Johan Helenius

    Den här rätten åt jag väldigt ofta när jag studerade i Peking. Den heter egentligen jidan xihongshi (ägg, tomater) och är som sagt både lättlagad och väldigt populär. Ditt recept är lite mer raffinerat än vanligt. Ofta brukar man röra i kycklingbuljong (jag använder dock grönsaksbuljong) i ägget och använder sällan lök, chili eller ingefära till – men det skall jag absolut prova! Det finns en soppa på grönsaksbuljong, jordnötsolja, ägg och tomare (om ovanstående), soja, socker, nudlar och bok choi som är fantastiskt god. Min absoluta favoriträtt är hård skivad tofu, ingefära, bok choi, och (tror jag) ostronsås.

  11. Johan Helenius

    *tomater (som ovanstående)

  12. Johan: Spännande och tack för infon.