Som ni kanske märkt har jag twittrat några receptskisser. Vissa recept förtjänar dock mer än 140 futtiga tecken. I fredags bjöd vi våra gäster på lammgryta på lägg som av någon anledning tog bortåt 4 timmar att få mör. Så vi fick hänga i köket och äta små snittar med ditten och datten medan vi stirrade på grytan för att hetsa lammet mört.
När grytor kokar så länge måste man nästan alltid pigga upp dem mot slutet med nya kryddor och smaksättare, gärna snabbfrästa i lite olja. Dessutom vände jag ner späd zucchini i mycket tunna skivor som blev en fin kontrast mot det mustiga. Slutet gott allting gott.
Till grytan serverade jag råstekta persiljerötter.
Jag har varit förfärligt trött och utarbetad, så det har varit lite klent med uppdateringar av Taffelartiklar, men håll ut jag har flera mamsiga saker på lager av flera olika skribenter.
Råstekta persiljerötter med parmesan, valnötter och citron
Receptmakare: Lisa Förare Winbladh
Portioner: 4
Tid: 20 minuter
Att råsteka rotsaker ger en riktigt fin och söt smak. De blir mindre jolmiga än som kokta. Det viktiga är att inte använda träiga rotsaker (märks tyvärr inte förrän man skär i dem) och att kontrollera värmen. Sockret i rotsakerna gör att de bränns vid lätt.
- 600 g persiljerötter eller palsternackor
- 10 valnötskärnor
- 3 5 cm långa remsor citronskal, avskuret med potatiskalare
- 2 dl finriven (ca 40 g) parmesan
- 2 msk finhackad persilja
- olivolja till stekning
- Skala och ansa rötterna. Skär dem i långa stavar, knubbiga som den tjockase sortens pommes frites. Om de är små räcker det ofta att klyva dem på längden.
- Lägg dem med någon dl olja i en stor tjockbottnad kastrull och hetta upp till medelvärme. Fortsätt steka tills bitarna är mjuka och gyllebruna. Salta mot slutet.
- Grovhacka under tiden nötter och finhacka citronskal. Hetta upp 2 msk olja i en pyttekastrull. Vänd ner valnötter och citronskal och sväng runt hatigt tills valnötterna fått lite färg. Tippa omedelbart upp på ett litet fat.
- Slå bort ev överflödig olja i pannan med rötter. Vänd ner citronskal, nötter och parmesan. Strö över persilja. Servera bums.

Kommentarer
4 svar till ”Recept: Råstekta persiljerötter”
Åh, det är så gott med persiljerötter! En helt annan “friska” i smaken och trevligare konsistens än palsternackornas.
Jag håller helt med Anna, persiljerötter är jättegott. Trevligt att göra mos av till ångad torskrygg t.ex.
Nu är det nära att jag gör om min veckomatsedel-det låter gott.
Låter fantastiskt gott!