Recept: Snabbmarinerad fläskkarré med chili och ingefära

Min kärlek till fläskkarré är het och evig. Igår impulsköpte jag tag en fin bit Krav-märkt karré utan att ha en direkt plan för dess framtid. Det är ofta så med mig och karré. Jag bara hugger, svårt styrd av reptilhjärnan. I Skåne kallas karrén grisnacke eller grishals vilket jag tycker låter ännu mer tilltalande på ett småbrutalt vis.

Det enda tråkiga med karrén är att det är genomkorsat av ganska sega bindvävshinnor. Förut brukade jag ofta putsa bort dem och blottlägga fina bitar rent kött som blev mör som filé men oändligt mycket mer smakrikt. Idag har jag främst två knep. Det ena är att laga köttet så länge att bindvävens kollagen bryts ner till gelatin. Det andra är att helt enkelt strimla köttet väldigt fint så att senorna inte märks.

Igår blev det en ny variant på den andra metoden. Resultatet blev sanslöst saftigt.

I morgon får du receptet på en asiatisk kålsallad att servera till, den innehåller de små mysko fröna från förra inlägget. Jag håller som bäst på att klura på vad man kan ersätta dem med om man inte bor nära en koreansk affär med fantastiskt sortiment.

Snabbmarinerad fläskkarré med chili och ingefära

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner: 6

Tid: 20 minuter+tid att marinera

Jag använde en av mina färdiga favoritguckor med chili och fermenterade bönor av märket Fu Chi (bild hittar du här). Om du inte får tag på den kan du använda 2/3 miso eller fermenterade bönor och 1/3 sambal oelek samt en pytteskvätt vinäger och en något större slatt mörk sesamolja. Inte riktigt samma sak men bra nära. Skippa woken och stek köttet i en stor tjockbottnad teflonpanna istället. Köttet går lättast att strimla tunt om det är riktigt kallt eller rent av halvfryst. Ingefäran behövs inte skalas om skalet är fint, men skär bort torra bitar och tvätta den ordentligt.

  • 800 g fläskkarré
  • 1 dl chilibönpasta
  • 2 msk finhackad eller grovriven ingefära
  • 2 msk ljus soja
  • 1 stor klyfta vitlök
  • Till servering:
  • Asiatisk kålsallad med frukt
  • Gröna bönor eller bondbönor
  • Fullkornsspaghetti eller risnudlar (om du är hungrig)
  1. Skiva köttet i nästan lövbiffstunna skivor tvärs över fiberriktningen Skär bort större klumpar av fett och senor om det finns såna, men det är inte så noga. Strimla köttet i ca 6-7 cm långa strimlor.
  2. Blanda köttet med övriga ingredienser. Pressa ner vitlökslyftan (Du behöver inte skala den först.) Vänd runt ordentligt och låt marinera i minst 30 minuter, gärna uppåt 2 timmar. Marinerar du längre än så kan köttet bli hårt.
  3. Hetta upp ordentligt med olja i en stekpanna på högsta värme. Stek hastigt köttet i 2-3 omgångar beroende på pannans storlek. Ungefär 3 minuter, beroende på värmen.
  4. Rör inte om för mycket under tiden, då blir pannan kall. Köttet blir inte direkt brynt, men det behövs inte.

Kommentarer

3 svar till ”Recept: Snabbmarinerad fläskkarré med chili och ingefära”

  1. Alla karrérecept mottages tackdamt och andäktiogt. Min nyförälskelse i karrén känner inga gränser.
    Har själv strinlat riktigt fin karré och med stor framgång lagat pork fajitas; riktigt fin karré är mörare än mörast – godare än så blir inte fläskkött.

  2. Min karré lade jag i en påse med japansk soja, stjärnanis, kanelstång och rörsocker igår kväll. Idag tillämpade jag indirekt grillning med stektermometer på min nya fina klotgrill (i regnet på vår innergård). Den tog slut ungefär lika fort som rosévinet..

  3. Om jag får tag i glad karré blir jag också glad! Tyvärr blir det inte så ofta, men idag lyckades jag lägga vantarna på en bit KRAV-fläsklägg. Man tar vad man får. Men den hade benet kvar så jag hoppar nog över strimlandet.

    Den där chilimojsguckan, har du köpt den där på Olof Palmes gata (eller vad gatan heter, nära Hötorget)? Jag måste nog dit och bunkra snart ändå.