Rheum hybridum
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"8040","attributes":{"class":"media-image alignnone size-full wp-image-490","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"400","height":"266","title":"rabarber_09","alt":"rabarber_09"}}]]
En kär gammal vän dyker upp igen. Mitt i den svarta jorden kämpar den sig upp och låter sig inte förskräckas. Kunde inte låta bli att publicera den modiga och lite sturska rabarbern.
Nyfiken som jag är ville jag veta hur länge den funnits på våra breddgrader och hittade de här raderna: "Rabarber odlades i Kina redan 3000 år före vår tideräknings början, då främst som en medicinalväxt. Till Europa kom den först under 1600-talet och till Sverige så sent som under 1800-talet". Källa odla.nu
Rabarbern när den är som bäst är ljust röd och späd, utan trådar och träaktighet. Godast att smälta ner tillsammans med en aningen socker till en kompott. Finns det mycket rabarber rekommenderar jag en klar rabarbersoppa med en len karmemummasmakande karamell mitt i. Som en vit kudde ligger den härliga karamellen och på snudden flyter i soppan. Kocklandslaget har komponerat receptet som finns i "Det svenska matåret". En utsökt avslutning på en vårmiddag.
Kommentarer
Bra fråga Örjan.
Göran - tack för ett toppenbra och intressant svar.
vi upptäckte rabarber vid komposten i vår nya trädgård i förrgår. Det kändes som att få en jättefin present!
"Ge rum jag vill opp sa rabarberknopp, jag känner att våren gror i min knopp" sades det när rabarbern kikade upp mellan vårsnöhögarna i min barndoms Norrland... Elsa Beskow var det visst som skaldade så minnesvärt berättar Google.
Lisa - lyckost!
Matochtjat - underbara rader av Elsa Beskow
Ang Rabarberns spridning i Sverige.
Kan det ha med Göta Kanal-bygget att göra?
Tror mig någonstans ha läst att många av de engagerade kanalarbetarna (indelta soldaterna) fick information om och tog med sig ny odlingskunskap (och sticklingar) hem till sina soldattorp.
Har ännu inte hittat något belägg för detta på internet, men du kanske kan kolla med Göran Lager. Skulle gissa att han kan bekräfta/dementera om kanalbyggets ev påverkan på vad som odlades i svenska hem.
Kanalbygget startade 1810. Klart 1832.
Alternativt- kanske rabarberns introduktion kan ses i samband med att socker blev billigare?
Första svenska sockerraffinaderiet startades 1830 enl Wiki. Socker- förutom smaken, är det ju ett bra konserveringsmedel.
Rabarbern kom tidigare till Sverige än under kanalbygget, men det är klart att allt byggande av infrastruktur medverkar till spridning av varor om man nu och på den tiden ska räkna rabarbern som en sådan.
Jag gick tillbaka till en programserie jag gjorde under Linnéåret för Sveriges Radio och lyssnade på ett avsnitt om Linnés resor. Utskrivet låter det så här:
"Rabarber var ju en stor inportvara genom Ostindiska. Självklart reagerade botanisten Linné mot detta och han träffar komministern Kritlod i Kungälv som skaffat en rabarberplanta som han sa var ”av det äkta slaget”. Linné slår fast att det var den icke utan det var en Rhaponticum. Ej heller har den veritable Rhabarber vuxit i Sverige förrän han själv planterade en sådan i Akademiträdgården i Uppsala där den förökat sig och lärt sig tåla vintrarna i Sverige.
-Man behöver inte köpa honom av kineser, turkar eller ryssar, slår Linné fast."
Av detta förstår man att rabarbern redan var spridd till stora delar av världen, dock ej sverige. Alltså var det Linné som tog "honom" och tukatade i sin egen uppsalaträdgård.!
Späd glasrabarber odlas tydligen bäst under bottenlösa lerkrukor.
Engelsk specialitet?
Tror Anna Billing var först att, för några år sedan, berätta om detta för mig.
http://www.sciencephoto.com/images/download_lo_res.html?id=668900040
Vår står på friland och är nyss omplanterad (bilden är från förra året). Vet att jag läst om det på Lagers Tabberas. http://tabberaset.blogspot.com/2008_04_20_archive.html
Ja, spana in dem här: http://skafferiet.taffel.se/2010/05/06/plattkalas-med-rabarberkompott/ knallskära stjälkar som ger vacker färg åt kompotter och annat. Tycker inte att avkastningen minskade speciellt, plantan lägger bara krutet på stänglarna istället för på bladen.
En len kardemummakaramell lät ju helt underbart, har du någon receptlänk, Kinna?
Finns nog ingen länk. Har googlat. Men prova en crème caramell med stött kardemumma. Det bör bli likt.
I Yorkshire har man ju sedan generationer gått ett steg till och odlar den inte på friland i mörker, utan tar in den och låter den växa i mörker och skördar den med endast ljus från stearinljus. Den har nu fått namnskyddad status inom EU (Yorkshire Forced Rhubarb):
http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/england/bradford/8536833.stm
http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/magazine/6474741.stm
PS Rabarbern måste få ett visst antal kölddygn under vintern (det har man haft problem med i Storbritannien när man haft varma vintrar), det går inte att odla den inomhus året om, och den måste naturligtvis också få samla på sig näring genom att bilda klorofyll, jämför med t ex sparris.
Sidor