Rikedom
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"8350","attributes":{"class":"media-image alignright size-medium wp-image-584","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"253","height":"184","alt":"Levain 2"}}]]Det här inlägget handlar egentligen inte om surdegsbröd, men i skrivande stund står tre levainbröd på svalning. Det hela började för drygt en och en halv vecka sedan, med russin som blandades med vatten, strösocker och honung i en glasburk. Burken skakades om varje morgon och kväll och jag höll noga koll på hur jäsningen fortskred, hur små bubblor lämnade ytan på russinen, sipprade uppåt och skapade ett alltmer tjocknande skum. När russinen svällt och legat jäsande i ytan några dagar silade jag bort vätskan, en vildjäst, och sparade den i en glasburk som jag satte i kylen.
Några matskedar av vildjästen blandade jag med vetemjöl, till ungefär samma konsistens som tjock men ändå rinnande gröt. När gröten blivit en surdeg i vardande och börjat visa tecken på liv matade jag den morgon och kväll med vatten och vetemjöl tills jag hade tillräckligt för ett bak.
Vetesurdegen blandade jag med finmalet rågmjöl och vatten till en levain som fick jäsa fem timmar, ja drygt det. Hälften av min levain tog jag undan och lade i kylen till ett framtida bak, resten bakade jag ut med vetemjöl och vatten och salt till rätt degkänsla och trådighet och lät jäsa i bunken några timmar. Då tog jag upp degen, mjölade och delade den i tre avlånga bitar, formade två till limpor vilka fick jäsa på vikta handdukar för att behålla sin form, och rundrev den återstående, den fick jäsa direkt på plåten. Två timmar senare åkte de in i ugnen och bakades till 98 grader och fin färg, och nu ligger alltså bröden och svalnar.
Om detta inte är ett inlägg om surdegsbröd, varför då denna uppräkning av moment som andra beskrivit så mycket bättre och som medelsnittstafflaren dessutom redan känner till?
Inlägget handlar om rikedom. Snart skall jag skära en skiva och äta den med smör och inget annat. Den stunden har jag kunnat se fram emot i en och en halv vecka, men brödet i sig är ändå bara ett ting, precis som annat jag fyller mina lådor med: sådant som syltburkar, lådor med torkad och fryst svamp, saftflaskor och fryst ramslök. Förrådsfyllning ger mig en belönande varm känsla, men bara en flyktig sådan. Ett fullt förråd gör mig inte rik.
Om jag har tiden, lusten, kunskaperna och möjligheten att frivilligt lägga ner arbete under så lång tid på en process som resulterar i något så anspråkslöst som en skiva bröd, som jag egentligen inte ens behöver, då måste jag vara väldigt rik eller väldigt dum i huvudet.
Kommentarer
Du är självfallet mycket rik - rik på möjligheter, glädje och matminnen! Och det är guld värt! :-)
Tack för en mycket trevlig blogg för övrigt!
Haha, Peter du är allt en riktig surdegsfilosof. Bra skrivet (om ragún också)!
Väldigt rik skulle jag säga, och full av respekt och kärlek gentemot dig själ. Du stryker kropp och sinne medhårs istället för tvärtom genom att ge den sinnlig och långsam mat!
Att äta egenbakat bröd är en rikedom som inte ens är särskilt dyr. Speciellt om man får till den där härliga segheten. Vackert filosoferat.
Hur förvarar du brödet när du väl har skurit det? Med så mycket engagemang nedlagt gissar jag att du vill njuta av det en något längre stund än vad det tar att knapra i sig en skiva nybakt.
Det tycks råda konsensus om att surdegsbak sorteras under Rikedom snarare än Galenskap, fast ibland är jag själv inte riktigt säker på saken.
Mary, det är sällan ett problem att få brödet att gå åt, men i de fall där man inte får i sig allt går det bra att frysa. Surdegsbrödet håller sig flera dagar efter att man tagit ut det. Du borde testa, gå ut i köket och skaka ihop en surdeg redan nu.
Tack alla för de fina orden.
Nu vågar jag nog inte skriva mer om surdeg på ett tag, jag blir väl snart citerad av Mattias Nilsén...
Risken får bedömas som överhängande ;-)
Vad vore livet utan lukten av hembakat bröd ,halvvarmt med lite smör som smälter och en tugga in i munnen.
Det ÄR rikedom!!!
Livet vore en smula fattigare, och kanske mer än så!
Sidor