barbequesås

Rubbad gris och stupfull sås

Jodå, kvällen blev utmärkt trots att dagen varit så usel. Whiskeyn lyfte livsandarna till oanade höjder och även barbequesåsen fick en fantastisk skjuts av en frikostig dos rökig Islay Mist (islamistwhiskey? Se där, en oxymoron!). Den blev faktiskt så god att jag åt den med sked till frukost.

Och alla som vill klanka på mina matvanor: öppet mål till er. Men kom inte och säg att jag inte varnade er när ni står där med halva kroppen inuti kylskåpet och gluffar kall barbecuesås. Värdighet är det första man förlorar när man ställs inför en sås av den här rangen. Bordskicket försvinner strax efteråt.

På bilden skymtar även revbensspjällen (rubbade med ungefär den här blandningen plus några matskedar socker) och sakta stekta i 125 grader tills de var tokmöra och en enkel rödkålsslaw med en näve hackad pistagenöt i. Totalt ljuvlig fredagsmat, även om jag nog hade velat ha en grillad majskolv till i stället för kraschad potatis.

Berusad barbequesås

Receptmakare: Margit Richert

Portioner: 6

Tid: 1 timme

Låt dig inte luras av att ingredienslistan är lång, det här är enkelt. Svårast är nog att inte dricka upp all whiskey innan såsen är klar. Liquid smoke-extrakt kan uteslutas, men jag gillar smaken det ger. Men överdosera inte bara, det smakar fullkomligt vedervärdigt i större mängder!

  • 1 liten gul lök
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 chili av valfri sort och styrka
  • 2 msk olivolja
  • 1/2 dl tomatpuré
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 liten burk krossad ananas i juice
  • 2 dl mörk öl (vi tog Samuel Adams Black Lager)
  • 1/2 dl honung
  • 1/2 dl äppelcidervinäger
  • 2 msk ljus soja
  • 1 msk worchestershiresås
  • 2 tsk dijonsenap
  • 1 tsk torkad smulad oregano
  • ev. 1/2 tsk liquid smoke
  • 1/2 dl whiskey, helst rökig
  1. Hacka lök, vitlök och chili fint. Fräs hacket i olivoljan tills löken är genomskinlig. Tillsätt tomatpurén och fräs ytterligare någon minut.
  2. Tillsätt övriga ingredienser utom whiskyn och låt sjud sakta utan lock i ca 40 minuter eller tills såsen kokt ihop till ungefär hälften. Tillsätt whiskeyn, rör om och låt sjuda några minuter till. Klart!

Kommentarer

2 svar till ”Rubbad gris och stupfull sås”

  1. Anneli

    Såå gott, detta var inte sista gången jag puttrade ihop denna sås.

    Tilsammans med en klick smetana är den ljuvlig till bla friterad torsk, kall kyckling, korv m bröd osv

  2. Anneli: Tack! Det är alltid roligt när ens favoritrecept faktiskt blir använda och inte bara lästa. :)