Ryska påsken II

För att spä på det lite ryska temat på påskafton serverade jag blinier till förrätt. Magnus, som aldrig smakat dem tidigare, var förväntansfull efter mina extatiska utvikningar om den kraftiga och spännande bovetesmaken. Och sedan när det var dags att servera sa Magnus lite snopet: “Meeh? Det smakar ju bara pannkakor ju?”. Så går det, när man trissar upp förväntningarna för högt, även om jag tycker att bovete har en väldigt karakteristisk smak som inte passar till så mycket annat än just blinier.

Det roligaste med blinier är att det finns femtioelva olika recept (jag har en stor samling ryska kokböcker som jag sällan använder) som alla ser helt olika ut, både i ingredienser, proportioner och metod. Men eftersom jag jämkat ihop ett – vid det här laget – väl beprövat recept så kan jag lugnt påstå att just de här blinierna aldrig går fel. Men stek dem inte för länge, vad du än gör, då blir de torra och trista.

Tillbehör? Löjrom så klart. Så mycket du har råd med och lite till. Min syster blev riktigt stött när jag berättade vilka summor jag lagt på detsamma (hur mycket tänker jag inte avslöja) och huffade fram ett “Men kan du inte äta stenbitsrom som alla andra?”. Så säger man bara om man inte smakat skillnaden*. Och smetana (eller gräddfil) och hackad gräslök. Gärna några rädisor också, så att man får något lite krispigt att tugga på.

*Bli inte arg Claudia, det var ingen förolämpning. Du och jag har helt enkelt olika värderingar när det gäller mat, och någon gång kommer jag att få dig hooked på löjrom. Jag bjuder!

Blinier

Receptmakare: Margit Richert

12 st

tid: 3 timmar

Bovetemjölet, som är lite undanskuffat i hälsokosthyllan har en ganska speciell smak. Alla gillar inte den kraftiga smaken, men gör man det är blinier en alldeles underbar rätt. Även om min sambo hädar och säger att det mest smakar pannkakor. Snack!

Storleken på blinierna bestämmer man själv, men den här satsen räcker till 12 små pannkakor som är lagom till förätt åt lika många, men vill man steka små plättar i lagg blir det betydligt fler. Som tur är går blinier alldeles utmärkt att frysa in och värma försiktigt i ugn. Perfekt att ha på lut den dagen det trillar in oväntade matgäster. Eller när man själv bara vill lyxa lite.

Är man inget fan av löjrom är rökt lax ett annat klassiskt tillbehör. En skiva rökt renkött och lite pepparotskryddad creme fraiche är en annan riktigt trevlig kombo. Och glöm för all del inte bort att blinier är supersmarriga som dessert. Hemgjord körsbärssylt är av någon anledning allra godast då!

  • 9 dl röd mjölk
  • 25 g jäst
  • 3 dl vetemjöl
  • 5 dl bovetemjöl
  • 1/2 tsk salt
  • 1 msk socker
  • 3 ägg + 2 extra äggvitor
  • smör till stekning
  • till servering
  • löjrom
  • hackad gräslök
  • smetana eller gräddfil
  1. Värm mjölken till 37 grader. Smula ned jästen i en bunke och rör ut i lite av den ljumma mjölken. Tillsätt resten av mjölken. Sikta samman vetemjöl, bovetemjöl, samt och socker och rör ned det i mjölken. Vispa till en jämn smet.
  2. Skilj äggulor och vitor och lägg undan äggvitorna så länge. Vispa ned äggulorna, en i taget i blinismeten. Låt smeten jäsa på ett varmt ställe i 2 timmar.
  3. När degen jäst färdigt vispar du äggvitorna till ett fast skum och vänder sedan försiktigt ned dem i blinismeten. Hetta upp en gjutjärnspanna på medelhög värme och i och stek små pannkakor i smöret. Det är dags att vända pannkakan när den börjar få färg i kanterna och stelnat något. Servera med löjrom, smetana och klippt gräslök.

Kommentarer

12 svar till ”Ryska påsken II”

  1. Men Gitto, glömmer du inte galettes nu! Där kommer ju bovetesmaken fram ännu bättre, tycker jag, kanske för att man inte brukar ha något vetemjöl alls.

  2. Vad jag menar med denna smått obegripliga kommentar är alltså att bovetesmaken inte bara kommer fram utan också passar minst lika bra eller ännu bättre i galettes.

    Men jag är nog lite bovetegalning, för jag gör bland annat mysli på boveteflingor och älskar den metalliska smaken …

  3. Ja, galetter! Jag håller med Ö-Helena. Jag har även gjort blinier på havremust och banne mig om inte jag tycker bättre om den sorten.
    Och låt barbarerna äta stenbitsrom :). Då blir det mer löjrom över till oss.

  4. kiddo

    håller med din sambo, boveteplättar skall man inte romantisera ihjäl…

    dock har jag funderingar kring hur löjrom skall smaka. Jag har ätit det några gånger ur olika delikatessdiskar och aldrig varit sådär imponerad. Men häromveckan hemma hos några kompisar fick jag en slurk löjrom som hade varit fryst och den var fantastisk och drog iväg mot den där härliga havssmaken som man kan känna i ostron. Denna var införskaffad i Dagens Nyheters källare där tydligen någon ur DNs redaktion langar löjrom en gång om året. Dock är jag osäker på om löjrommen verkligen skall smaka mycket mer hav eller sjö än “vanlig” rom? Vad utmärker löjrom i förhållande till (tex) rätt trist stenbitsrom?

  5. mamman

    Margit, jag tycker receptet ser riktigt bra ut, tror nog att din mormor och mormors mor hade blivit nöjda. Inget går upp mot riktiga blnier. Och löjrom! Har ju ingen likhet med stenbitsrom alls – och stackars Claudia kommer väl bara inte ihåg hur det smakar – var en tid sedan vi hade råd med sådana delikatesser. Men OK, rysk kaviar går också bra, mormor hade antingen det ena eller andra. För dem som förordar galllettes, kan jag bara rekommendera några resor till Bretagne, gärna med gymnasieklasser och gärna till en fransk restaurangskola – jag tror man får tillräckligt med galette för resten av livet då – med alla tänkbara tillbehör cföreläsningar om dess förträfflighet. Ganska torra och trista faktiskt.Och jag förstår inte vad de överhuvudtaget har med blinier att göra (förutom bovetemjölet och jästen då. Har ni inte hört talas om den ryska själen . . .

  6. Kurt

    “röd mjölk”, fetthalten på olika sorters mjölk och färgen på paketen är väl inte koordinerad för alla mejerier?

  7. claudia

    jag gillar inte rom annat än i kalles kaviar (nu hädar jag väl ännu mer).

  8. Håller med Översättarhelena – galetter är fantastiskt gott. Nu när jag vet att det är bovete i blinier (som jag hittills inte fått tillfälle att prova) måste jag ju testa snarast.

    Apropå löjrom vet jag att ICA Karlaplan förr i tiden sålde fryst löjrom i små hinkar. Kanske vägde de ett kilo och kostade en femhundring? Billigt var det i alla fall. Möjligt att de fortfarande gör det.

  9. Jag vill slå ett hårt slag för den ryska geniala smaksextetten löjrom, smetana, honung, rödlök,saltgurka och mörkt rågbröd.

    När alla dessa smaker blandas i munnen är man i himmelriket.

  10. Rysk påsk för mig är en vansinnig rysk-ortodox påskmiddag jag en gång hamnade på hos ryska bekanta i Tallinn. Sex timmars matexcesser – Sasjas mamma var kock – och under hela tiden drack man två saker: Vodka och kaffe. Dagen efter skulle jag intervjua Estlands biträdande hälsominister.

    Kristoffer har helt rätt om smakerna. Särskilt gurkan skapar magi, tillsammans med den svinkalla vodkan.

    Och det ortodoxa korsen på den skrattretande mäktiga paschan var übersnirkligt. Det gjorde ont i hjärtat att sätta kniven i den. Nån dag ska jag hitta receptet jag tvingade till mig.

  11. Robin

    Vad är det här för Arlafixerat samhälle! :-) I landets norra regioner är standardmjölken grön, här dominerar Norrmejerier.

    Det var lite förvirrande ibörjan men efter några månader här uppe vänjer man sig.

  12. Hélena

    Blinier är goda, men när jag gör vanliga crèpes
    byter jag ut en del av vetemjölet mot bovete
    och det blir också bra.