Den här grytan kom till i helgen när jag fick tag på riktigt välhängt hjortkött. Den blir säkert god med annat vilt också.Till den serverads K:s goda gurka (Ehem, jag fick den innan vi grälade i kommentarerna. Vi är sams oftast …)
Som alltid vid långkok är det den sista kryddningen som avgör framgången. Och den går bara inte att beskriva i ett recept. Den där ödesminuten med smakskeden i tassen. Nu gäller det att hålla tungan rätt i mun! Några droppar vinäger? En nypa socker? Lite soja? Mer peppar? Åh, det här är verkligen viktigt!
Hjortragu med fransk cider och rökt fläsk
Receptmakare: Lisa Förare Winbladh
Portioner: Egentligen 6 men det är så gott att 4 äter upp det garanterat.
Tid: Minst 3 timmar
- 900 g hjortkött
- 1/2 msk salt
- 1 tsk farinsocker
- 7 enbär
- 5 dl fransk torr cider
- 4 klyftor vitlök, skivade
- 1 msk mörk soja t ex svampsoja
- 1/2 msk mörk kalvfond eller lantbuljong
- 2 lagerblad
- 1/2 dl mjöl
- 1/4 tsk timjan
- ev 2 tsk maizena till redning
- 100 g rökt sidfläsk
- smör till stekning
- nymald svartpeppar
- Till servering:
- Rostade palsternackor eller rotsaksmos
- Gröna bönor
- Inlagd gurka
- Skär köttet i rejäla bitar. Krossa enbären. Blanda noga kött, enbär, salt och socker. Låt stå och marinera i minst 30 minuter. Gärna någon timme.
- Koka upp cider, vitlök, soja och lagerblad i en stor tjockbottnad kastrull av teflon eller rostfritt.
- Hetta upp smör i en panna och bryn köttet rejält i tre omgångar. Pytsa ner i den sjudande cidern allt eftersom. Torka ur pannan mellan varje gång. Eller koka ur med lite vatten. Vid sista bryningen pudrar du över mjölet och låter det få fin färg några minuter under omrörning. Koka ur pannan med lite vatten sista omgången.
- slå på en aning vatten så att köttet nästan täcks. Låt puttra mycket sakta under lock i drygt 2 timmar tills köttet börjar kännas mört. Rör om då och då. Smula ner timjan och låt sjuda ytterligare tills köttet är smältande mört.
- Red ev av med lite maizena utvispat i kallt vatten. Kanske en pytteskvätt calvados? Smaka av med salt och peppar. Smaka av enligt anvisningarna ovan. Liv och död, minns det.
- Tärna fläsket fint och stek det knaprigt. Strö över varje tallrik vid servering.
Kommentarer
5 svar till ”Sanningens minut vid hjortgrytan”
Oj, oj, oj, här har jag ätit för fem hela helgen, precis avslutat måndagsmiddagen, och blir riktigt hungrig när jag läser om din gryta. Patetiskt.
Det där med en liten skvätt sprit i maten precis när den är färdig är en riktig hit. Man får bara plocka ur barnens portioner först.
Jättemums! Jag tror inte ens ett spädbarn mår dåligt av en pytteskvätt sprit i en nyss sjudande gryta.
Varför inte järngryta??
Gott det där Lisa!
Hjort har jag aldrig lagat men jag lääängtar efter älgkött nu.
Lenart: Järngrytor löser ut järn när man kokar syrlgia saker som cider i dem och det gör att det smakar sämre.