Sedan några veckor har de funnits här, de första var influgna från Jordanien och sken overkligt gröna ur lådor från Möllanbutikernas avantgarde men nu finns det sura plommon i var affär. Goje sabz heter de omogna gröna plommonen som är kartiga och hårda men härligt krispiga och sura. Den klara och friska smaken kan upplevas som skarp men frukten bör ätas med salt. Ta en tugga, strö på salt, ta en tugga till, lite mer salt och omärkligt försvinner en hel påse frukt.
Kommentarer
5 svar till ”Säsongsshopping: Pubertala plommon”
Aha! Dem fick jag med mig från min möllanrunda för några veckor sedan och några är fortfarande fina i kylen, men jag visste inte vad de hette. Funderade just på om jag skulle använda dem i ngn persisk maträtt som rabarber eller lägga in dem. Har du ngt bra recept?
Bara igår läste jag det här:
http://food.theatlantic.com/abroad/the-allure-of-unripe-fruit-1.php
Egentligen handlar det om omogna mandlar, men också om den oinvigdes fascination över att männsikor ser fram emot att äta omogen frukt.
Var på Möllan och köpte en påse i veckan. Lite ojämna var de nog. En del härligt syrliga och ganska saftiga, andra beska och torra. Men det är gott med omogen frukt och påsen var snart uppäten.
Säljer de kvitten på möllan? De är väl inte omogna men smaken påminner om det och de är ju så satans goda.
Anna, jag har recept men inte i datorn, jag får återkomma. Annars kan du göra enligt khoreshtprincipen: kött (t ex lamm) + lök + plommon + örter (t ex mynta och persilja) + ev krydda
pipopp: Tack för tipset, rolig läsning! Omogna plommon verkar uppskattas i alla fall i Mellanöstern och Europa.
Robin: Samma har hänt mig men inte alla gånger har frukterna varit ojämna.
Kvitten är grejer det men det är inte riktigt i säsong i Europa, jag såg små, ganska gröna frukter på ICA men minns inte var de kom ifrån. Jag gillar dem bäst när de är stora och solgula.
zmmwhfylvstjpofs, afvfepobrz