Sistaminutenklapp: Rebeccas choklad

Egentligen tycker jag att en färdig pralinask är lika tråkig att ge bort som presentkort. Väljer du inte pralinerna själv med omsorg är asken lika opersonlig som den inhyrda tomten i mask som ho-hoar och skrämmer barn.

Nej, vill du ge bort en spännande julklapp från chokladens värld måste du först tänka på vem du vill glädja. Vad har personen för erfarenhet av choklad? Vad skulle ge just den personen en uppskattad smakresa utöver det vanliga?

Som chokladnörd har jag ätit mig igenom ett oräkneligt antal chokladkakor, läst allt jag kommit över om kakaoträdets frukter och provat diverse kakaopulver och dryckchoklader. Listan på presentförslag nedan kommer att göra dig till chokladälskarens favorit. Det är nämligen saker jag själv skulle vilja ha.

En chokladnörd bör ha minst en bok om choklad. Då menar jag inte en fylld med recept på kladdkakor och muffins, utan en bok med fakta om kakaoträdet, olika typer av bönor, hur choklad tillverkas och hur den ska förvaras. Har man kunskap om choklad kan man sen själv sondera terrängen, hitta sina favoriter och förhoppningsvis slippa lägga ut dyra pengar på halvdana kakor. I handeln finns många bra böcker, varav en hel del är på engelska. Två av mina personliga favoriter är ”The Book of Chocolate” av Jeanne Bourin och ”Choklad – Fakta, historia, passion” av Katherine Khodorowsky och Olivier de Loisy.

Till personer som, utöver choklad, tycker om att laga mat och baka tycker jag man ska satsa på boken ”Vanilla Cocoa – The Black Gold of Madagascar” av Laurence Cailler och François Pralus. I den boken får man följa med till kakaoplantager och vaniljodlingar på Madascar. Boken bjuder även på häftiga recept med dessa ingredienser. Vad sägs om kycklingtajine med vanilj, anklever med choklad, sparris med vaniljmajonnäs, vaniljsushi, tournedos med cacaonibs, chokladpotatismos eller kunglig hargryta med choklad? Addera makalösa bilder och snålvattnet börjar rinna på vem som helst. Extra trevlig blir presenten om du lägger till kakaopulver och choklad från odlingarna boken handlar om. Och kanske en extra uppmaning att mottagaren ska baka chokladbriochen på sidan 69?

Till den rutinerade njutaren av lyxchoklad tycker jag att du ska ge en handfull kakor av samma tillverkare, men från olika länder eller plantager. Då kan han eller hon ägna några kvällar åt att jämföra, skriva ner dofter och smaker, ge poäng – ja, helt enkelt göra sitt jobb som chokladnörd. Italienska L’Artigiano har en mycket bra serie som jag själv verkligen skulle uppskatta att få.

De som gillar mjölkchoklad har en spännande upplevelse att vänta om de får L’Artigianos mjölkchoklad med olivolja och havssalt. Denna lilla skönhet är något utöver det vanliga med sin krämig- och pepprighet från olivolja samt de knastriga saltflingorna som bryter av mot det söta. En helt klart lyckad smaksättning, som kan förvandla vem som helst till mjölkchokladdyrkare.

En veteran i den fina chokladvärlden är Valrhona. Varje höst kommer deras kollektion av plantagechoklad, och dessa tre kakor uppskattas nog av så gott som alla chokladälskare. Vill du ge bort dem i present föreslår jag att du även letar lite extra efter en tidigare årgång så mottagaren har chans att jämföra. Det är riktigt roligt!

Även Amedei har två lyxiga kakor som uppskattas av chokladälskare jorden över. Porcelana och Chuao är båda tillverkade av högklassiga kakaobönor från två olika platser i Venezuela. Det kan inte slå fel att skänka dessa till en van lyx-ätare.

Priset på produkterna jag nyss nämnt skiljer sig avsevärt mycket beroende på var du köper dem. Själv beställer jag sedan länge min choklad via nätet hos Chokladshopen eller Beriksson’s Butik. Man kan spara uppåt 20 kronor per kaka på att göra så och för sådana som mig blir det en hel del.  Mitt chokladkonto är ändå så högt att de flesta skulle svimma om jag nämnde siffror. Bryr du dig däremot inte om priset är det bara att ge dig iväg till en välsorterad chokladbutik eller matbutik.

Kom ihåg att kika på utgångsdatumet. Är det en liten butik med mindre bra omsättning kan det hända att gammal choklad står kvar i hyllorna. Den är visserligen ätbar, men ju färskare choklad desto mindre risk att den blivit temperaturskadad. Och är chokladen defekt faller ju hela idén med att lägga ner tid och energi på att fundera ut den perfekta chokladklappen.