Mandel har haft en stormig tid. Ömsom hyllad som avbytare för kossor, ömsom skälld för vattentjuv. Det enda som är säkert är att inget kan ta ifrån den den milt gräddiga smaken och att det är fånigt att tro att vatten smaksatt med mandel är en viktig näringskälla. (Som delikatess någon enstaka gång är mandelmjölken förtjusande.) Behåll skalet på för mer must, mer näring och en behaglig liten kärvhet.
apelsin, apelsinblomsvatten, aprikos, basilika, basmatiris, blomkål, blekselleri, blåbär, broccoli, citronskal, curry, dragon, fikon, fänkål, fänkålsfrö, getost, gul paprika, grädde, gröna bönor, grönsallad, grön sparris, hallon, honung, kanel, kardemumma, kola, kyckling, kålrabbi, körsbär, mjölk, mynta, mörk choklad, nektarin, nypon, parmesan, persika, plommon, päron, rosenvatten, rosmarin, russin, röd chili, röd paprika, saffran, spenat, vattenmelon, vanilj, vitlök, vit fisk, äpple
Ändurå? Kom gärna med förslag på andra kombinationer i kommentarerna!