Idag när jag inspekterade kylen upptäckte jag att det var knökafullt med halvätet lafs: öppnade förpackningar, halvtomma burkar och byttor med lite av varje. En del hade gått över till det vita luddets sida, men mycket var fortfarande i bra skick. Jag bestämde mig för att det var dags för en vegetarisk brakfest baserat på småplock.
Aldrig är det så trevligt att äta som när man får sitta bland skålar och äta än lite av det ena, än lite av det andra. Jag gillar verkligen konceptet, även om det i realiteten rätt innebär att man blir proppmätt. För inte kan man väl lämna den där lilla biten svamp? Och två bitar fetaost och en oliv, är det verkligen något att spara?
Jag marinerade lite överblivna kalamataoliver i olivolja, citronskal och citrontimjan. En halv fetaost blandades med soltorkade tomater (den vacuumpackade, mjuka tupen) som legat säkert ett år i frysen – jo tack, de smakade fortfarande bra), balsamvinäger och olivolja. Inte så nyskapande, men väldigt gott. Några stackars överblivna champinjoner grekades med enklaste medel: olivolja, överbliven superkoncentrerad tomatsås, vitlök och en slatt vitt vin som blivit över sedan helgen.
Så långt inget speciellt spännande eller nyskapande, men jag har förstås några recept på lut efter dagens matlagning. Som det här, helt baserat på kylskåpsfynd.
Den mjuksöta löken blandades så fint med den syrliga smetanan och osten piggade upp något som annars hade kunnat bli menlöst. Det är helt klart värt att bryna lök enkom för det här receptet, även om jag slapp just det momentet den här gången.
Portionsgratänger med brynt lök, smetana och extralagrad herrgård
Receptmakare: Margit Richert
Portioner: 2
Tid: 30 minuter
Vi hade överbliven lök från fredagens pissaladiere, men vid de tillfällen man inte har sådan tur får man börja från scratch med att bryna lök (släng gärna i lite vitlök också) på låg värme tillsammans med rikligt med smör eller olivolja, kanske en gnutta socker och gärna en liten skvätt vitt vin.
- 2 dl brynt lök
- 1/2 tsk worchestershiresås
- 1/2 tsk timjan
- 1/2 dl smetana
- 1 ägg
- salt och svartpeppar
- 1 dl riven extralagrad herrgård (eller annan smakrik ost)
- Sätt ugnen på 225 grader. Smaksätt löken med worchestershiresås och timjan. Smörj två ugnsfasta portionsformar med smör och fördela sedan löken i formarna.
- Vispa samman ägg och smetana. Smaksätt med salt och peppar (snåla inte!). Häll blandningen över löken. Strö över osten.
- Grädda 15-20 minuter i mitten av ugnen tills osten fått fin färg och äggblandningen stelnat. Garnera gärna med färsk timjan eller kryddkrasse.

