Sofganiots – judiska munkar
Jag återkommer ofta till tanken: man måste gilla en religion som innehåller gudomliga påbud om att dricka sprit, ligga och äta friterad mat. Kanske är jag vanvördigt utilitaristisk här, men sådan är nu min inställning till världen.
Just nu pågår channukah, den judiska ljusfesten som firas till minne av vad vi skulle kunna kalla motsatsen till peak oil. En gång när man återtagit templet från grekerna hade man egentligen bara olja till en enda dag, men den räckte ändå i hela åtta dagar!
Självklar anledning till fest, och då särskilt fest till oljans ära. Därför äter man den här veckan bland annat latkes stekta i massor av olja och munkar som såklart är friterade i olja. (Någon gång skall jag kanske också skriva om att den urtypiskt engelska rätten fish’n’chips faktiskt också lär vara judisk från början. Det var engelska judar som började fritera gefillte fish-bollar, något som senare spred sig och blev en nationalrätt att serveras med ljummet PG tips-te. Vi talar om en i sanning utvald relation till fritösen här.)
I går firade vi channukah (även om det stora firandet är på måndag, då man om man är i Stockholm kan ta sig till den stora ljuständningen i Kungsträdgården och bland annat ”åka skridskor till judisk musik”, hur ljuvligt låter inte det?) och jag hade ansvar för efterrätten. Jag lämnade självfallet inte frityrtemat.
Judiska channukahmunkar – sofganiots
Receptmakare: Isobel Hadley-Kamptz
Portioner: 12 små munkar, lämpligt för t ex 7 vuxna och ett barn som äter 5 munkar
Tid: 3-24 timmar
Man kan såklart göra de här munkarna med vatten och vegetabiliskt margarin i stället, om man enligt dietreglerna vill kunna äta kött, men jag rekommenderar det sannerligen inte. Ät fisk eller vegetariskt till huvudrätt i stället. Dessa är mindre än traditionella munkar, vilket känns rätt rimligt som efterrätt, plus att det är lättare att fritera då utan att bränna utsidorna.
- 120 ml mjölk
- 25 g smör
- 250 g vetemjöl
- 1 1/2 tsk torrjäst
- 1/4 tsk salt
- 25 g socker
- 1 ägg
- 150 g socker
- 1 msk kanel
- massor av olja att fritera i, kanske 1 liter
- Värm mjölk och smör i en kastrull. Knäck i ägget och vispa ut lite lojt.
- Blanda alla torra ingredienser i en skål (inte socker och kanel)
- Häll äggmjölken, som nu är kring 40 grader eller svalare i mjölblandningen. Knåda ihop till en deg, det tar en stund. Ha eventuellt i någon extra sked mjöl om den är alltför kladdig (den ska vara smörig och blank).
- Lägg degen i en oljad bytta som är minst dubbel så stor som degen.
- Nu kan man antingen låta den jäsa framme i 2 timmar eller ställa in i kylen över natten.
- Om du ställer in i kylen, ta fram den igen på morgonen. Nu har den blivit så kall att den jäser lagom fram till ca klockan fyra.
- När degen är dubbelt så stor, oavsett jäsmetod, börja hetta upp oljan till 190 grader. Jag använder bara en hög tjockbottnad kastrull och en vanlig kökstermometer, om man har en fritös använd såklart den.
- Dela degen i 12 delar och rulla till små bollar.
- Häll ut socker och kanel på ett djupt fat och blanda.
- Droppa ner i oljan ca 4-6 i taget (beroende på hur stor kastrull du har) med något metallredskap (ej plast, det kan släppa ut otäcka ämnen ut i oljan) och fritera 4-5 minuter. De flyter upp till ytan efter en halv minut, så vänd bollarna efter halva tiden för jämn färg. Om man kör i kastrull behöver man justera värmen under så att det håller kring 190 grader.
- När de är klara tag upp ur oljan (med tång eller hålslev) och lägg direkt på sockerfatet och rulla runt.
- Låt svalna i alla fall lite innan du smakar på en.
Kommentarer
5 svar till ”Som Gud säger: fritera!”
Jag tycker ju annars att bilden verkar föreställa köttbullar!
Varför firar du channukah när du inte är judinna?
Well, fotograf har jag lyckligtvis aldrig påstått att jag är :)
Jag tror inte på Jesus och jag firar jul ändå. Alldeles bortsett från att Rakel inte vet något om mina religiösa tillhörigheter, tycker jag att det är jättekonstigt att ifrågasätta andra människors val av högtider.
ang rakels inlagg: hon ifragasatte val inte ditt val av hogtid, hon stallde daremot en vanlig intresserad fraga. varfor sa kansligt? for ovrigt laste jag med intresse, visste inte varfor man firar chanukkah. tack for upplysningen.
jag uppfattade det kanske felaktigt som ifrågasättande. det finns en hel tråd på flashback som handlar om huruvida jag är judinna, jag kan vara överkänslig :)