Soppa i vredesmod

Jag vaknade till utvidgad signalspaning, omänskliga utvisningar, gripanden på obefintliga grunder, nedmontering av rättstatens grundvalar i USA, och den vanliga jävla skiten i form av ond bråd död, finansiell kollaps, neofascism, våld och allmän djävulskap.

Jag är ändå tacksam över att jag fortfarande blir arg varje gång snaran dras åt kring människors frihet. Heligt förbannad, till och med. Alternativet är ju en sorgsen resignation, ett ryck på axlarna och den klena trösten att det drabbar i alla fall inte mig. Inte den här gången heller.

Men all denna ilska utan egentligt utlopp tär och river hål i själen. Att raserigråta över världens skevhet klockan elva på morgonen är inte nyttigt i längden. Jag borde hugga ved, eller springa tills bröstet sprängs eller gå och sparka hårt och länge på en vägg. Nästan vad som helst vore bättre än den här känslan av maktlöshet: Över att de folkvalda sviker folket för maktinnehavet och det goda samförståndets skull, över att partierna övergett principer och visioner för röstmaximering. Över att det inte finns ett enda parti som man kan engagera sig i utan att samtidigt sälja sin liberalism allt för billigt.

Så jag gör potatissoppa. Oststinn, varm, kolhydrattröst med salt bacon och knapriga krutonger. En liten stunds respit.

Potatissoppa med grevé, bacon och krutonger

Receptmakare: Margit Richert

Portioner: 2

Tid: 20 minuter

Enkel, mättande och trösterik mat.

  • 350 g mjölig potatis i tärningar
  • 5 dl vatten
  • 1 pod kycklingbuljong
  • 1 msk rostad lök (gärna kinesisk scharlottenlök – finns i kinabutikerna)
  • 1 tsk worchestershiresås
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 1/2 dl finriven lagrad grevé
  • salt, nymalen svartpeppar
  • till garnering:
  • 70 g bacon, knaperstekt
  • krutonger av något trevligt bröd, stekta i baconflottet
  • 1 salladslök, finstrimlad
  1. Koka potatisen riktigt mjuk tillsammans med alla ingredienser utom osten och garneringen.
  2. Mixa soppan någorlunda slät och rör ned osten så att den löser sig. Låt inte koka efter detta, då blir osten trådig. Smaka av med salt och svartpeppar.
  3. Häll upp i soppskålar och garnera med bacon, krutonger och lök.

Kommentarer

13 svar till ”Soppa i vredesmod”

  1. Comfort food när den behövs som bäst!

  2. Jag åt också potatissoppa med perversa mängder otroligt god brie från Årstiderna nermixat. Mådde genast bättre. Trots att nyheterna är som den är. Potatis för världsfred, anyone?

  3. Vilken soppa!

  4. Sverige blir bara värre och värre, snart får man inte existera ens.

  5. Alexandra

    Tänkte genast att det skulle vara gott att gratinera soppan istället – som med fransk löksoppa. Mums!

  6. Tur att du kokar soppa Gitto! Hoppas du får en trevlig kväll trots allt och ett riktigt Gott Nytt År!

  7. Malin, MatHem

    Hej,
    Vi har delat detta goda recept i MatHems Matblogg och såklart länkat till dig där; http://matblogg.mathem.se/veckans-recept-fran-gittos-mat
    Hör av dig om det inte känns ok!
    mvh
    Malin, MatHem

  8. Viveka Hedberg

    Jag har lärt mig genom åren att låta hjärnan vakna långsamt. D.v.s. sätt inte på radio eller TV, gör långsamt frukost. Sitt ner och njut! Om du har en tidning – vänd snabbt förbi det du, just nu, inte orkar med. Läs det som bygger upp. Efter en lång frukost i detta tempo, är hjärnan redo för andra utmaningar och du tar inte så mycket skada av världens elände runt dig.

  9. bella

    Gitto! Kom tillbaka!

  10. Bra med trösterik mat! Det behöver vi alla då och då!
    Sköt om dig!

  11. AnnaPanna

    Gitto! Jag saknar dig! Ingen kan som du inspirera till känsliga stordåd och illdåd som intjack i “hallen” för att få tag på skrapat kött till råbiff.

  12. Lennart

    Saknar dig
    Kram

  13. Saknar dig, hur mår du?