Härom dagen ordnade vi ett arkeologiskt cocktailparty. Vi serverade enkom drinkar som hade sin storhetstid innan 30-talet och som sedan av någon outgrundlig anledning föll i glömska. Tyvärr stod alldeles för mycket på programmet den kvällen för att jag skulle ha tid att dokumentera. I alla fall… ett par av dessa cocktails innehöll hallonsirap som dagen till ära hade kokats. Ja, jag vet, de svenska hallonen är inte mogna så jag fick köpa utländska. Jag lovar att koka ny sirap när bären på Ven är mogna och granna. Det blev en dryg halvliter av denna ack så goda hallonsoppa, så jag får stjälpa den i glasen ett par dagar framöver.
Efter några heta dagar i stiltje blåste det i dag upp. En sval bris gled in från Öresund. Detta väderomslag fick således stå som inspiration till dagens drink. En Sea Breeze har väl de flesta stjälpt i sig ett par gånger. Jag var fräck nog att bara stryka tranbärsjuicen och addera hallonsirap. En klarröd drink med söt smak från hallonen och en trivsam beska ifrån grapefukten i bakrunden. Kanske ingen drink att läppja innan maten, men däremot till tonerna från en mellansvensk dansbana, med en nyfångad fjälla i famn. Kan höra Kalle Moréus fiol och skrattande, dansanta par bakom björkarna där vi sitter i gräset med varsin Sound Breeze i hand.
Kanske vi dricker till gryningen. Kanske vi hånglar.
Sound Breeze
Receptmakare: Johan Karlfeldt
På en lövad dansbana nära dig.
- 6 cl vodka
- 6 cl grapefruktjuice
- 2 cl hallonsirap
- Blanda ingredienserna tillsammans med is i en skaker.
- Skaka, skaka, skaka.
- Fyll ett highballglas till 3/4 med is.
- Sila upp drinken.
- Garnera med en kyss.
Skål!