Stenbitsrom: Pimpad i onödan
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"8932","attributes":{"class":"media-image alignright","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"210","height":"303","alt":""}}]]Vem behöver egentligen den illröda och nattsvarta stenbitsrommen? De små fina romkornen från fisken sjurygg har ju en strålande vacker, glänsande grå-rosa färg i sitt naturliga tillstånd. Men konservindustrin tar hand om rommen, och pumpar den full med salt och svarta eller röda azo-färgämnen. Namnet då? Jo, hanen i det här fisksläktet heter stenbit och honan kallas kvabbso. Den färgade stenbitsrommen är alltså diskriminerande i dubbel bemärkelse: Den stackars kvabbson får alltså inte stoltsera med sitt namn på burkarna och förnedras dessutom genom att hennes goda rom förfuskas genom färgning. Den svarta varianten ska likna störrom och den röda se ut som löjrom. Azo-färgämnena som används till stenbitsrommen är syntetiska, enligt Livsmedelsverket är de tillåtna i mat som behöver starka färger, till exempel i rom, godis, marmelad och spritdrycker. Nackdelen med azo-färgerna är att de kan orsaka överkänslighetsreaktioner hos barn som är allergiska. Stenbitsrommen, eller caviaren som det står på en del burkar, passar utmärkt som dekoration, säger tillverkarna. Det känns som det var ganska länge sedan vi köpte mat bara för att den var snygg. På nittonhundratalet lade min mormor några kvistar persilja på fatet med skivad lammstek bara för att det skulle se trevligt ut. Nu använder jag persilja för att den har en egen smak, precis som basilika och timjan. Jag vet förresten inte vilken mat som skulle bli snyggare av en klick svart eller orange stenbitsrom. Färgen fäller nämligen. Majonnäsen och crème fraichen blir röd eller svart av rommen när man börjar röra i smörgåstårtan eller skaldjurssalladen. . Sjuryggen fiskas under vårvintern. Ser du den knubbiga lilla fisken i fiskdisken så köp den. Du känner igen den på de sju små kullarna längs ryggen. Koka gärna soppa på fisken, men ta ut romsäcken först. Lägg rommen i blöt och salta den själv, så att den blir som du vill ha den. Läs på hur man tillreder rom och kaviar hos Svensk Fisk. Lägg den mörkrosa rommen på en skiva rostat bröd tillsammans med lite finhackad röd lök och en klick crème fraiche. Det är lyckligtvis både gott och snyggt med en dillkvist på toppen. Vilken är din favoritrom? Bör den färgade stenbitsrommen förbjudas? Är Anna ute och cyklar? Diskutera kolorerade fiskägg här.