Suga märgen ur livet

Jag har haft det där utklippta receptet i ett halvt liv och att jag aldrig tidigare gjort något av det kan jag bara skylla på en uppenbarligen total oförmåga att inse det viktiga i livet. Oxmärgsgratinerade havskräftor, liksom, hur kan man ha det i bakhuvudet år efter år utan att till slut kasta sig över närmaste ko och börja såga av benen i farten?

I går skulle jag ha några av de roligaste och bästa människorna i världen på middag och äntligen kom lystenheten och överjaget i perfekt samklang. Hur skulle jag rimligen kunna få dem att älska mig mer än genom att ge dem detta? När jag tog fram den nötta receptpärmen (som är från tiden innan jag kunde laga mat och därför innehåller recept på t ex moules marinières och potatisgratäng) upptäckte jag dock att själva receptet verkade konstigt. Så jag hittade på själv. Och ja, ibland är jag ett kulinariskt geni.

Oxmärgsgratinerade havskräftor

Receptmakare: isobel hadley-kamptx

Portioner: 6, som rejäl förrätt

Tid: 15 minuter + 30

Det här är något av det godaste jag någonsin ätit. Jag fick tag på gigantiska havskräftor, som små humrar, men om man bara hittar små kan man kanske ta två per man i stället.

  • 6 stora havskräftor
  • 150 g oxmärg (ca 6 rejäla märgben)
  • 1 vitlöksklyfta, hackad.
  • 1/2 msk dijonsenap
  • en bunt färsk salvia
  • saften av en halv citron
  • gott bröd, t ex surdegsbaguette
  1. Sätt ugnen på 240 grader, med grillvärme
  2. Lägg märgbenen i kallt vatten i ca 30 minuter. Tryck ur märgen ur benen.
  3. Lägg märgen i mixer ihop med övriga ingredienser utom kräftor. Mixa till slät kräm.
  4. Klyv havskräftorna på längden. Lägg dem på sidan tätt i en stor form.
  5. Bred ut märgen över kräftorna. Sätt in i ugnen ca 5 minuter.
  6. Häll över den smälta märgen i en kanna och låt folk hälla på extra över sina kräftor vid bordet. Ät med gott bröd att ta upp varje droppe märg.

Kommentarer

Ett svar till ”Suga märgen ur livet”

  1. Herregud som jag vill äta detta!!!!!