Det är nästan pornografiskt att se hur skickligt kinesiska kockar använder sina stora knivar. Löjligt tunna skivor skärs från slabbiga tofublock och någon lyckas trolla fram ett nät ur en rättika. Sjävklart ligger det massor av träning bakom det men det behöver ju inte hindra oss andra från att i alla fall vilja testa. När jag skär tofu brukar det sluta med att jag står och gråtskriker rakt ut, kastar allt åt helvete och sticker iväg med bilen för att lugna ner mig. Så träning behövs.
Ni vet att det är knivar va? Det är inte yxor. Man ser ofta att folk kallar dem för kinesiska köttyxor eller bara köttyxor, men det är det som sagt inte alls, trots att de är så stora så man nästan får vårkänslor. Jag brukar föredra att kalla dem för kinesiska kockknivar. På engelska säger man oftast chinese cleaver, vilket jag tycker är lite missvisande men det är så etablerat så man får nog leva med det.
Hur som helst, mitt syfte med den här bloggposten är att tipsa er om att köpa på er en billig kinesisk kockkniv och testa. Dels så finns det ofta riktigt prisvärda knivar i kinesiska matbutiker, men man kan också göra fynd på nätet. Jag har en sedan innan men behövde liksom en till (JAG BEHÖVDE!) och hittade den här på AliExpress. 150 spänn och fri frakt. Det tog nästan en månad att få hem den men jag är faktiskt riktigt nöjd. Det är ganska billigt kolstål och den var inte alls speciellt vass när jag plockade den ur lådan. Med ett par turer på mina slipstenar blev den dock riktigt vass och den verkar hålla skärpan skapligt också. Köp den inte om ni inte klarar av att slipa, det känns inte värt det då. Tänk också på att det är kolstål, så den rostar om man lämnar den blöt.
Här har ni en trevlig liten film på ämnet.
Och här är ytterligare ett vackert klipp. Öppningsscenen från en kinesisk film