“ett omarbetat blogginlägg”? Snarare 3-4 sammanfattade blogginlägg.
Som sådant ännu bättre.
Tack!
Sisyfosarbetets fördelar fick mig att tänka på min olla. Svampen på nedersta ringen torkar ju fortast. Halvtorr/torr är den hygroskopisk. Flyttar jag om ordningen och ställer denringen överst återfuktas svampen delvis, och torktiden förlängs. Kanske bra teknik.
Jag har precis beställt en ny spis och i mitt spaningsarbete efter den modell jag vill ha, upptäckte jag att väldigt många ugnar numera är utrustade med torkningsfunktion. Det ska bli intressant att upptäcka hur det kommer att fungera. Än så länge använder jag champinjonlådor bottnade med en bit gammalt lakan, ställda på golvvärmen i tvättstugan…
Oskar
Jag brukar starta torkprocessen med svampen utspridda på plåtar i torkskåpet (dock ej högre temp än ca 45 grader) för att få ut den mesta vätskan. Sedan låter jag den vara ett par dar – klart.
Örjan
Taffelbilden- torkad sillkremla.
Hur lång tid tog det? Din teknik i detta fall?
(Du måste ha varit ganska säker på att de ej var larvangripna. Ser inga “halverade” kontrollerade svampexemplar)
Peter Jägerbro
Örjan, det är Anna Billing som torkat sillkremlorna och tagit foton till artikeln. Snygga små rackare, hoppas Anna skriver om hur hon använder dem.
Det är så kul att se hur många olika sätt det finns därute att torka svamp på, och hur alla finner sitt sätt som man trivs med! Hoppas bara fler vågar ta steget och experimentera lite med torkningen och utvärdera resultaten. Trots allt går så gott som allt att göras annorlunda och ofta bättre.
Sillkremlorna? Jo jag konfererade med Jens Linder om vilken metod som skulle få dem att behålla den vackra färgen bäst och han föreslog torkning. Torkade den på bakplåtspapper, 40 grader i varmluftsugn under natten. Plåten fick sedan stå framme någon dag innan jag förpackade dem i lufttät burk. Till jul blötte jag upp dem och gjorde en fantastiskt fin finsk/rysk svampsallad (som både Lisa FW och Jens L tipsat om) med stekta kremlor, smetana, dill och flingsalt. Den rätten kommer bli fast inslag på mina julbord framöver!
Örjan
Torkfråga: frysa/tinade trttisar:
Din erfa- går det att torka?
Nyplockade- men tidigare via frost frysta trattisar.
Såsom dags datum, denna höst,
Har du provat?
Med gott/nöjaktigt resultat?
Eller bör sådana trattisar helst hamna i grytan/frysen?
Bakgrund frågan.
Singaporeboende broder kommer nästa helg på kort veckobesök. Plockar gärna svamp. Hoppas vi hittar oplockade, oförstörda trattisställen.
Självklart vill han gärna kunna ta med sig egenplockade torkade trattisar hem till hustrun.
Om du avråder ingen fara- jag har annan av mig torkad svamp att “bifoga” vid hemresan.
Örjan
Komplettering.
Minns att jag förra året skrev om annan broder och nyplockade trattisar som transporterades i bagageutrymme till Amsterdam. dessa misslyckades han med att torka.
Egentligen, min fråga återigen “in essens”.
Har du någonsin provat att torka nyplockade, nytinade trattisar?
Peter Jägerbro
Sanningen är att jag inte riktigt vet. De gånger jag fått tag på trattisar som frusit och tinats upp har jag använt dem på en gång. Det jag märkt är att de har väldigt dålig hållbarhet, bortglömda någon dag blir de bara till mos.
De går säkert att torka men är nog lite nerbrutna redan från början, så det krävs nog en svamptork eller liknande, och kanske rätt hög temperatur i början så att torkningen verkligen kommer igång.
Jag skulle misstänka att de blir mörkare, knastrigare och mindre efter torkning. Testa, och berätta här hur det gick!
Örjan
1. Trattisar finns kvar i barrskogen. Först misströstade jag enär de första minigrupperna hade svarta hattar (förstörda). Blev till slut 5(?)liter. Inklusive en otrolig mängd tallbarr.
2 Gör 2 olika torkningsförsök. Vardera om litern trattisar (Resten får vänta i utomhuskylan tills i morgon)
-dels i olla
-dels på textil, på badrumsgolvet. Golvvärmen inställd på 22 grader.
Återkommer med rapport.
Varma badrumsgolvet- för tidigt. Ännu ingen synbar förändring, annat än lätt uttorkning.
Peter Jägerbro
Spännande, Örjan!
Örjan
Båda torkmetoderna har fungerat.
Dvs provtorkning av nyplockade, för en vecka sedan kraftigt frostbitna trattisar.
Lite fler bortplockade, vid torkningen svartnade exemplar. De smakar ju beskt.
Tror inte det beror på att de varit frostnupna, utan att det är sent på hösten och fler trattisar har hunnit bli sjuka.
Tips till andra som långsamtorkar trattisar (ex.vis på textilklädda tidningar). Mina sjuka exemplaren har utmärkt sig genom att lämna en blöt ring under sig på torkunderlaget, för att sedan bli helsvarta.
Försöker naturligtvis undvika att få med sådana exemplar hem, men lyckas inte alltid iom att man ofta tar en hel grupp vid plockningen. OBS, sjuka trattisar verkar lätt kunna smitta sina korggrannar. Tänk på det vid plockning och rensning.
Men osynligt sjuka exemplar och direkttillagning/nedfrysning? (Synligt sjuka och svarta exemplar rensas naturligtvis bort) Här har jag aldrig upplevt några problem.
Provtugga en vid torkning svartnad svamp, så förstår du varför jag talar om “beska”.
Friska normaltorkade trattisar (och framför allt svart trumpetsvamp) kan ju servaras som annorlunda drinktilltugg isf chips.
Peter Jägerbro
Jag har spekulerat i att det är frigjorda aminosyror som smakar beskt i nedbruten svamp, men det är nog inte hela sanningen.
Det där med att svarta svampar smittar av sig har jag också lagt märke till, kanske är det framför allt en bakteriell nedbrytning där?
Kommentarer
16 svar till ”Torr, torrare, torrast!”
Vän av ordning ser att artikeln är ett omarbetat blogginlägg från förra året, jag har inte lagt till speciellt mycket stoff sedan dess.
Stort tack till Lisa och Anna för hjälpen!
Äsch. Fin artikel, Peter!
“ett omarbetat blogginlägg”? Snarare 3-4 sammanfattade blogginlägg.
Som sådant ännu bättre.
Tack!
Sisyfosarbetets fördelar fick mig att tänka på min olla. Svampen på nedersta ringen torkar ju fortast. Halvtorr/torr är den hygroskopisk. Flyttar jag om ordningen och ställer denringen överst återfuktas svampen delvis, och torktiden förlängs. Kanske bra teknik.
Jag har precis beställt en ny spis och i mitt spaningsarbete efter den modell jag vill ha, upptäckte jag att väldigt många ugnar numera är utrustade med torkningsfunktion. Det ska bli intressant att upptäcka hur det kommer att fungera. Än så länge använder jag champinjonlådor bottnade med en bit gammalt lakan, ställda på golvvärmen i tvättstugan…
Jag brukar starta torkprocessen med svampen utspridda på plåtar i torkskåpet (dock ej högre temp än ca 45 grader) för att få ut den mesta vätskan. Sedan låter jag den vara ett par dar – klart.
Taffelbilden- torkad sillkremla.
Hur lång tid tog det? Din teknik i detta fall?
(Du måste ha varit ganska säker på att de ej var larvangripna. Ser inga “halverade” kontrollerade svampexemplar)
Örjan, det är Anna Billing som torkat sillkremlorna och tagit foton till artikeln. Snygga små rackare, hoppas Anna skriver om hur hon använder dem.
Det är så kul att se hur många olika sätt det finns därute att torka svamp på, och hur alla finner sitt sätt som man trivs med! Hoppas bara fler vågar ta steget och experimentera lite med torkningen och utvärdera resultaten. Trots allt går så gott som allt att göras annorlunda och ofta bättre.
Sillkremlorna? Jo jag konfererade med Jens Linder om vilken metod som skulle få dem att behålla den vackra färgen bäst och han föreslog torkning. Torkade den på bakplåtspapper, 40 grader i varmluftsugn under natten. Plåten fick sedan stå framme någon dag innan jag förpackade dem i lufttät burk. Till jul blötte jag upp dem och gjorde en fantastiskt fin finsk/rysk svampsallad (som både Lisa FW och Jens L tipsat om) med stekta kremlor, smetana, dill och flingsalt. Den rätten kommer bli fast inslag på mina julbord framöver!
Torkfråga: frysa/tinade trttisar:
Din erfa- går det att torka?
Nyplockade- men tidigare via frost frysta trattisar.
Såsom dags datum, denna höst,
Har du provat?
Med gott/nöjaktigt resultat?
Eller bör sådana trattisar helst hamna i grytan/frysen?
Bakgrund frågan.
Singaporeboende broder kommer nästa helg på kort veckobesök. Plockar gärna svamp. Hoppas vi hittar oplockade, oförstörda trattisställen.
Självklart vill han gärna kunna ta med sig egenplockade torkade trattisar hem till hustrun.
Om du avråder ingen fara- jag har annan av mig torkad svamp att “bifoga” vid hemresan.
Komplettering.
Minns att jag förra året skrev om annan broder och nyplockade trattisar som transporterades i bagageutrymme till Amsterdam. dessa misslyckades han med att torka.
Egentligen, min fråga återigen “in essens”.
Har du någonsin provat att torka nyplockade, nytinade trattisar?
Sanningen är att jag inte riktigt vet. De gånger jag fått tag på trattisar som frusit och tinats upp har jag använt dem på en gång. Det jag märkt är att de har väldigt dålig hållbarhet, bortglömda någon dag blir de bara till mos.
De går säkert att torka men är nog lite nerbrutna redan från början, så det krävs nog en svamptork eller liknande, och kanske rätt hög temperatur i början så att torkningen verkligen kommer igång.
Jag skulle misstänka att de blir mörkare, knastrigare och mindre efter torkning. Testa, och berätta här hur det gick!
1. Trattisar finns kvar i barrskogen. Först misströstade jag enär de första minigrupperna hade svarta hattar (förstörda). Blev till slut 5(?)liter. Inklusive en otrolig mängd tallbarr.
2 Gör 2 olika torkningsförsök. Vardera om litern trattisar (Resten får vänta i utomhuskylan tills i morgon)
-dels i olla
-dels på textil, på badrumsgolvet. Golvvärmen inställd på 22 grader.
Återkommer med rapport.
Olla-torkningen verkar fungera normalt. (med borttagande av 2 troligtvis sjuka exemplar).
Varma badrumsgolvet- för tidigt. Ännu ingen synbar förändring, annat än lätt uttorkning.
Spännande, Örjan!
Båda torkmetoderna har fungerat.
Dvs provtorkning av nyplockade, för en vecka sedan kraftigt frostbitna trattisar.
Lite fler bortplockade, vid torkningen svartnade exemplar. De smakar ju beskt.
Tror inte det beror på att de varit frostnupna, utan att det är sent på hösten och fler trattisar har hunnit bli sjuka.
Tips till andra som långsamtorkar trattisar (ex.vis på textilklädda tidningar). Mina sjuka exemplaren har utmärkt sig genom att lämna en blöt ring under sig på torkunderlaget, för att sedan bli helsvarta.
Försöker naturligtvis undvika att få med sådana exemplar hem, men lyckas inte alltid iom att man ofta tar en hel grupp vid plockningen. OBS, sjuka trattisar verkar lätt kunna smitta sina korggrannar. Tänk på det vid plockning och rensning.
Men osynligt sjuka exemplar och direkttillagning/nedfrysning? (Synligt sjuka och svarta exemplar rensas naturligtvis bort) Här har jag aldrig upplevt några problem.
Provtugga en vid torkning svartnad svamp, så förstår du varför jag talar om “beska”.
Friska normaltorkade trattisar (och framför allt svart trumpetsvamp) kan ju servaras som annorlunda drinktilltugg isf chips.
Jag har spekulerat i att det är frigjorda aminosyror som smakar beskt i nedbruten svamp, men det är nog inte hela sanningen.
Det där med att svarta svampar smittar av sig har jag också lagt märke till, kanske är det framför allt en bakteriell nedbrytning där?