Ja, jag vet det där lät lite snobbigt. Men faktum är att en enkel riesling är (möjligen näst en oekad chardonnay) det bästa vinet att laga mat med.
Du behöver en liten rustik emaljgryta för att få ett riktigt lyckat resultat. Om du inte vill investera i en sprillans ny kan du säkert fynda på loppisar. Använd inte gjutjärnsgryta som ger dålig smak eftersom järn löses ut av det syrliga vinet.
Just nu känner jag mig, trots ovanstående resonemang, mycket osnobbig. Jag sippar ett rödvin av en kvalitet som gör att namnet inte är värt att lägga på minnet i en soffa Myrorna skulle vägra ta emot och känner dofterna från den kryddiga tonfisksåsen min man lagar till pastan. (ja, det här skrevs på kvällen fast jag glömde publicera …)
Steely Dan levererar på kackig bilstereo. Vi är nybastade hela bunten och jag har rumpan full av skärsår från elaka havstulpaner efter att i desperation kravlat mig upp från det niogradiga vattnet. Äldste bonussonen ser också ut som om han gosat med ett rivjärn men är glad ändå.
Det här med smör: vi använder Juustoportti-smör från ett ganska litet mejeri som ändå finns på många butiker i Finland. Det smakar gudomligt och när man steker med det smakar det sanslöst mycket mer.
Rieslingbräserad färsk lök som på Holmen
Receptmakare: Lisa Förare Winbladh
Portioner: 2
Tid: 15 minuter
Enkelt och vansinnigt gott. Det krävs riktigt bra färsk lök för det här receptet. Komihåg: Spara lökblasten i en plastpåse i kylen till annan matlagning.
- 1 knippe lök (helst avlånga lökar)
- 2-3 msk smör (gärna extra saltat)
- 1 dl riesling
- Halvera lökarna på längden om de är mycket stora. Skär det mesta av blasten av lökarna, låt ungefär 5 cm sitta kvar (så mycket som är vitt).
- Lägg lökar och smör i en tjockbottnad kastrull, helst en emaljerad. Sätt på locket. Hetta upp och stek på medelvärme ca 10 minuter tills lökarna fått färg och mjuknat (Ja! Du får glutta då och då. Skaka runt lökarna ett par gånger under tiden. Tiden beror helt på lökarnas storlek.
- Slå på vinet lite i taget. Låt puttra på låg värme tills vinet nästan kokat in. Vänd runt lökarna ett par gånger under tiden. Peppra inte. Nej faktiskt inte, lita på mig. Servera.
Kommentarer
6 svar till ”Tre ingredienser: Färsk lök bräserad i riesling och smör”
Varför ska det “helst vara avlånga lökar”?
För att de är lättare att steka runt om :-)
Satt och surfade matinspiration för veckan och hittar som vanligt den från dig. Inte bara fascinerande att du hittar/skapar allt detta goda.
Din förmåga att förmedla intrycken rakt in i mitt salivinducerande samkcenrum är oslagbar! Tack för att du igen “tvingar” mig att tillfredställa mina matbegär med sådant jag inte visste eller glömt hur gott det kan vara. Färsk lök… mmmmmmm
Trevlig sommar
Joar: Tack för att du läser!
Vad rolig historia :) , när man desperat kravlat sig ut från kallt vattnet,..och när nån ser ut som har gosat med ett rivjärn…
Roligt med en god mat och skratt efter en stund av arbetande.
Nu ska också gosa med andra matskribenter och läsare som du sa. Matskribenten Margit Richert håller på fängsla hennes man i en kaninbur där borta. Det ser ut roligt.
Men bra att veta om Gjutjärnsgryta. Att därför maten kan lukta konstigt i den.
va GOOOOOOTT de va!
jag hade även ngra stora vitlöksklyftor som fick prova samma behandling.
1000 tack