tùmbet

Trerätters vegolunch del 2: tùmbet

Det absolut godaste jag vet – alla kategorier och alla dagar i veckan – är den spanska grönsakslådan tùmbet. Ingenting går upp mot en nyljummad och olivoljestinn laddning av potatis, aubergine och stark paprikasås. När jag var liten önskade jag mig det ofta som födelsedagsmiddag och det var faktiskt det allra första receptet jag bloggade.

Och vad skulle passa bättre till den trerätters lunch som jag bjöd vegetarianen Stina på än en slik gratäng? Den är omöjlig att ogilla, är mättande och smakrik utan att vara överdrivet stark. Det är fett, vita kolhydrater och mustiga, mysiga smaker. Det är comfort food på spanska. Mycket riktigt gick den också hem hos Stina, som härmed får receptet.

Magnus älskar rätten minst lika mycket som jag. Trots att jag anmodat honom att äta stekt strömming till lunch åt han raskt upp de 2 portioner tùmbet som var tänkta till middag. När jag kom hem hade han en avslöjande rödaktig rand runt munnen och ett leende som var betydligt mer lyckligt än skamset.

Igår kom för övrigt Stina över igen för att hämta cykeln som hon lämnade här efter vegolunchen. “Nu får du öva dig på att inte bjuda på någonting” sa hon. Varfå jag raskt hällde i henne vin, lärde henne att pochera ägg som hon åt på rostat bröd och tryckte i henne lite cashewnötter. Och så höjden av dekadens i dessa tider: vi rökte inomhus. Magnus rökte en cigarr, Stina och jag rökte mina undangömda festcigaretter.

Bilden är på den lunchlåda som Stina fick med sig eftersom det var så gott att jag helt glömde kameratvånget.

Tùmbet

Receptmakare: Margit Richert efter recept av Ingela Richert

Portioner: 4

Tid: 2 timmar

Allra godast är tùmbet ljummen, men den fungerar fint varm också. Kylskåpskall är inte dumt heller om man vaknar mitt i natten med ett akut sug.

Vad du än gör, snåla inte med olivoljan. Den behövs. En riktigt bra tùmbet lämnar ett spår olivolja på tallriken som man sedan suger upp med en bit bröd. Det är nästan godare än själva gratängen.

  • 750 g potatis
  • olivolja
  • 2 stora auberginer
  • salt
  • 3 paprikor, valfri färg
  • 2 spansk peppar
  • 1 stor gul lök
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 burkar mutti körsbärstomater eller någon annan bra tomatvariant
  • 1 tsk torkad oregano
  • salt, svartpeppar
  • till servering:
  • bröd
  • sallad
  1. Sätt ugnen på 2o0 grader. Skala och skiva potatisen tjockt som en tiokrona och torka skivorna torra i handduk eller med hushållspapper.
  2. Häll en centimeter olivolja i en stekpanna och fritera potatisskivorna på medelhög värme. De ska få färg och vara nästan helt genomkokta. Lägg potatisskivorna i botten av en stor gratängform.
  3. Skiva auberginerna i knappt centimetertjocka skivor, salta dem lätt på båda sidor och låt dem stå och vätska ur i ett durkslag en halvtimme. Stek sedan auberginerna mjuka i sparsamt med olivolja. De har en tendens att suga åt sig hur mycket olja som helst, så här gäller det att snåla. Alternativt penslar du aubergineskivorna med olja och bakar dem i 225 graders ugnsvärme i 20 minuter, men då blir auberginen mer läderaktig i konsistensen. Lägg sedan aubergineskivorna över potatisen.
  4. Gör såsen: skär paprikan i centimeterstora kuber, finhacka lök, vitlök och spansk peppar. Fräs allt i några matskedar olivolja tills det mjuknat och doftar gott. Tillsätt tomaterna och låt allt koka ihop 20 minuter. Smaka av med salt, svartpeppar och oregano.
  5. Toppa gratängen med paprikasåsen och ringla över en deciliter olivolja eller mer om du inte lider av fettskräck. Låt gå i ugn 30 minuter. Servera med bröd och några salladsblad.

Kommentarer

4 svar till ”Trerätters vegolunch del 2: tùmbet”

  1. hannaH

    Ser fantastiskt ut! Vill du fortfarande ha en mandelkvarn? Jag kan skicka över en och lite torra vaniljstänger om du vill.

  2. Anki

    Detta gjordes prompt och det var GUDAGOTT!

  3. Malin

    Det här ska lagas! Härligt när man kan få verka lite nyttig (vego) samtidigt som det är ren och skär njutning och egentligen att synda :-)

  4. Ylva

    Jag vet att det var länge sen du bloggade om det här men idag (eller igår då) passade jag på att laga och servera det här på en sittning (fest med middag bland studenter) och det var mycket uppskattat. Till serverades hembakt bröd av enklaste sort (i långpanna mao) och lammstek. Tack för ännu ett recept på så god mat!