Missa inte Jens fina artikel om Art Smith som förälskat sig i svenskt knäckebröd. Läs den och inspireras till egna knäckelekar i köket. Boken imponerar däremot inte riktigt en matnörd med anspråk, roliga men för få recept (32), för lite substans och för uppblåsta bilder. För lite för pengarna helt enkelt, inte minst som varenda tidning gör utdrag. Här har ni ytterligare åtta recept till förutom de DN bjussade på. Och så är det lite sorgligt att man måste hitta en amerikansk kock för att skriva om knäckebröd.
I morgon kommer bilder från matdäckningen med Boel, Olle och Granne. Till dess får ni nöja er med ditten och datten
Nu till den dramatiska kungörelsen! Vinnare blev … Ung Farbror som påminde mig om drömmen om att smaka sockerkaka förstärkt med frömjöl av kaveldun. En dröm jag närt sen jag lusläste Ätliga växter i skog och mark som barn. Är det någon som smakat kaveldun?
Hedersomnämnande till Jessika för hennes vurmande för olika banansorter.
Nästa Veckans matnörd blir den som kan förklara vad det här är och varför jag blev förkrossad när jag hittade den i mina föräldrars kyl.
Kommentarer
20 svar till ”Uppsamlingsheat: Knäcke, outsmarted och Veckans matnörd”
fel länk, darling
http://matochblommor.blogspot.com/2008/05/fem-saker-att-ta-innan-jag-dr.html
Brännvinsessence på björk som stått påtok för länge?
Kan du inte som Henrik är inne på i kommentarerna nedan fråga vad man skulle välja som sista måltid?
Jag tyckte det var nästintill upprörande att Mackie Kniven i Tolvskillingsoperan önskar sig sparris som sin sista måltid. Men så tror han ju inte på att han verkligen ska bli avrättad (och det blir han inte heller).
Jag skulle nog välja rådjurssadel med gräddsås och en hel (hemgjord) prinsesstårta, inklusive ros.
Och vurma för bananer måste vi tyvärr göra om man ska tro den här artikeln i The Scientist – Banana R.I.P.
Jag har något recept någonstans på syltade granskott. Kan det vara det?
Karin: Det bränns!
Första tanken var ättiksinlagda västeråsgurkor (men svårt att se). Men inte behöver de stå i kylen?
Men det ser lite blommigt ut..jag gissar på hemgjord lavendelhonung.
Ohhhh, nu är det ännu närmare. Men gissa vad jag skulle bli mer knäckt av med tanke på rådande … matklimat.
Freric L: Det gäller Cavendish-bananer. De gula som du hittar här i fruktdisken. Svampsjuka drabbar inte de andra sorterna av bananer än. Och utbudet av bananer är enormt. Nej, sa min värd och ryckte bort mig från Cavendish-bananerna. Äckligt. Och så fick jag något knappt fingerstort. Helt fantastiskt.
Usch Lisa, du är så kryptisk jämt :)
Kan det bero på att du hittade denna burk i just kylskåpet? Att vad det nu är inte ska förvaras där?
Nån österbottnisk örtsirap med tex islands-lav och andra kryddörter mot hosta kanske?
Åh, nu är ni nära!
OK, anledningen till att jag är knäckt är att jag aldrig gjort detta men ätit det på Noma.
Våtarv?
Jag tycker att det ser ut som dillkronor?
Syltade tistelskott (t.ex. kronärtskocka)?
Men snälla! Vad är hippast, godast och mest sönderskrivet och väldigt smakrikt så at man vill göra vinäger på det? Och blommorna är svåra att få tag på.
Mest sönderskrivet? Ramslök.
Ramslök, förstås. Synd att de är överblommade (Skåne), annars hade jag gärna skickat dig hur många som helst.