DSC_0422

Vad vi hittade på vägen hem

Det är lammning på gång hos grannen tillika hyresvärden. En tacka har klämt ut två kolsvarta stapplande och öronkippande lamm under dagen, och tolv till står graviditetsstinna och bara blänger och tuggar och blänger. Mest av allt ser de ut som om de svalt varsin 32 tums-tjocktv och ägnar all sin energi åt att sakta bryta ned den svårsmälta kosten.

I morgon är det min tur att ha huvudansvar för fåren medan hyresvärdens fru är borta. Mellan 10-16 ska jag hålla koll på fåren som går utspridda på sjöängarna omkring. Räkna in dem och särskilt börja lägga märke till om några av dem får en tom fjärrskådande blick eller börjar boa eller kanske till och med lägger sig och krystar. Då är det bara att lyfta luren och få vidare instruktioner. Om jag säger att det kommer att bli spännande är det en underdrift, jag är fullkomligt elektrifierad och kommer att ha mycket svårt att somna i natt.

Hur som. När jag nu ändå var nere och pratade får passade jag på att plocka fickorna fulla av nyvärpta ägg från redena i hönsgården. Den enda som protesterade var tuppen, men han är lite speciell på det vis som alla manliga varelser som tror att de är särskilt åtrådda tycks vara. Som den ilskna baggen i fårhagen, som man inte bör närma sig utan ett brännbollsträ i stadigt grepp.

Pocherat ägg på toast är något av det bästa jag vet. Jag vet inte vad som händer när man pocherar – eller förlorar – ett ägg som gör det så väsenskilt ett vanligt kokt ägg. Men något är det med både konsistens och smak.

Lika lite som jag skulle servera Kalles till ett stekt ägg eller bacon till ett kokt ägg – lika lagbunden blir jag när det kommer till förlorade ägg. De tarvar toast och smör av något slag. Och gärna något grönt.

I dessa tankar gick jag den korta vägen hemåt. Och trillade på ett enormt nässelbestånd alldeles nära fårhagen. Och längs kyrkmuren växte groteska mängder backlök, en trevlig, klorofyllsträv släkting till gräslöken. En tanke föddes, slog rot och hann blomma på 200 meter, och redan innan jag slog igen dörren hade kvällens enkla nattamat bestämt sig själv.

Pocherat ägg med nässel- och backlökstoast

Receptmakare: Margit Richert

Portioner: 2

Tid: 30 minuter

Använd pinfärska ägg, det är det enda som behövs för perfekta pocherade ägg.

  • 4 dl någorlunda tätt packade späda nässlor eller toppskott av densamma
  • 1 knippe backlök (det ska bli ca 1/2 dl hackat)
  • 3 msk smör
  • (ev 1/2 dl grädde)
  • salt, svartpeppar
  • 2 ägg
  • vatten plus en skvätt ättika
  • salt och peppar
  • 2 rostade brödskivor av valfri sort
  1. Skölj och rensa nässlorna. Förväll dem i rikligt med vatten 10 minuter. Hacka dem grovt.
  2. Finhacka backlöken.
  3. Hetta upp smöret i en liten kastrull och släng i både nässlor och backlök när smöret tystnat. Fräs någon minut och tillsätt sedan en gräddslatt om du har (det är inte nödvändigt, men mycket gott). Smaka av med salt och peppar.
  4. Under tiden du pysslar med nässlorna värmer du en kastrull med lättsaltat vatten. Det ska inte koka, bara sjuda. (Skvätt i en kapsyl ättika om du vill, det hjälper äggen stelna vackert men är inte nödvändigt om äggen är purfärska.)
  5. Knäck ett ägg i en liten kaffekopp, ta en sked och gör en virvelrörelse i vattenkastrullen. Låt ägget försiktigt glida ned och bråka inte med det förrän efter 4-5 minuter beroende på hur stort ägget är.
  6. Ta upp ägget med hålslev, lägg det i varmt men inte hett vatten så länge. Upprepa proceduren med nästa ägg.
  7. Ta en skiva rostat bröd, täck med nässelröran och toppa med ett pocherat ägg. Flingsalt och svartpeppar överst.

Kommentarer

7 svar till ”Vad vi hittade på vägen hem”

  1. KarinP

    Åååh det låter fantastiskt gott!

  2. Underbar text!

  3. Men nu undrar vi förstås – hur går det? Några lamm ännu? Jag vet minsann att du förlöst en kattungekull live via twitter förr, nu väntar vi på lammen!

  4. KarinP: Det var det verkligen. Tänk att något så enkelt kan vara så underbart?

    Hanna: Tack!

    HannaH: Det visade sig att hyresvärdens fru K inte kunde åka iväg på sitt möte trots allt eftersom en tacka hade börjat lamma på morgonen. Så jag behövdes inte, trots allt. Däremot blev jag haffad av henne på väg från handelsboden och fick se de nyfödda tu. Försökte ta en bild med mobilkameran, men det blev bara en svart spökplump, ljuset var inget vidare. Men jag får gå ned senare och titta. Och K har lovat att ringa när det är dags för nästa förlossning – då lär jag komma springades som ett skott!

  5. Anna Maria

    Vilken bra text och riktigt inspirerande recept. Detta ska testas.

  6. Var det kanske backlök jag grävde upp och planterade hemma i blomlådan igår…?

    1. Jadu, det vet du bara själv. :) Och det ser du lättast när den har börjat blomma.