Varde ljus!?!

Den människa som har myntat det beskäftiga uttrycket “klaga inte över mörkret, tänd ett ljus!” har uppenbarligen aldrig plåtat mat. Jo, jag vet att man kan “sätta” ljus, men jag har varken utrustning, expertis eller preferens för den metoden. Jag gillar dagsljus, gärna milt och såsigt. Men idag har det såsiga närmat sig grötigt och bilderna blev få och tveksamma.

Dessutom straffade mitt högmod sig med besked. Min fina filé som jag skulle tillaga efter ett par av era fantastiska tips hade fryst i kylen eftersom någon kommit åt reglaget. Temperaturer just under fryspunkten är förödande eftersom iskristallerna växer till långsamt, blir stora och spränger sönder cellväggarna. En snabb iskall infrysning är mycket mer skonsamt för kött. Tänk på det när ni fryser in allt från glass till oxfilé. Snabba puckar! Sätt gärna ner tempen i frysen tillfälligt. Och frys aldrig, aldrig in er oxfilé i kylen.

Kommentarer

16 svar till ”Varde ljus!?!”

  1. Ok, jag ska försöka att frysa ner fort i fortsättningen.
    På vilket sätt blir köttet sämre när cellväggarna blir sprängda?
    Hjälp mig! Detta kan göra att jag kan glänsa lite här hemma med kunskap:)

  2. Köttet blir slafsigt och tappar spänsten. Gläns på du! :-)

  3. Örjan

    Antager och vill tro att misstag hängde ihop med med normala möjligheten att skiva ocfile til carpaccio.
    Fryser filen för mycket blir det svårt/svårare.

  4. En skämsräddning är att tända alla lampor och ändra vitbalansen i kameran om det går. Man behöver ju inte berätta efteråt hur det gick till.

  5. Görel. Det har jag aaaaaaldrig gjort ;-)
    Grejen är att det här är bilder som skulle säljas … Högre krav.

  6. Anki

    Du slängde väl inte filén????????????????

  7. P

    Jag har en fråga som jag har suttit och ruvat på ett tag nu i väntan på att det eminenta forumet öppnas, men nu kan jag inte hålla mig längre. Det jag vill veta är om om det lönar sig att “omplantera” (sätta i en kruka jord) köpekryddörter. Trivs de i kruka eller dör de lika snabbt där som på diskbänken?

  8. Reflektera det lilla ljus som finns med hjälp av vit platta eller kartong med aluminiumfolie på?

  9. Visst är det hemskt, denna ljusbrist!!!! Blir helt deprimerad. Var ÄR solen??? Jag försöker förhöra J, som är fotograf (även om han jobbar som lärare) och hans kompisar, som fortfarande plåtar för pengar. De pratar bara om att proffsen har avancerade, dyra blixtuppställningar som inte lämpar sig för hemmabruk och att det borde gå bra att ställa om vitbalansen. Det gör det INTE. Bilderna blir totalt döda utan vettiget dagsljus, hur man än gör.
    Desperata fröken Dill

  10. Sofia: vad tror du jag göööör ;-) det syns väl på mina bilder att jag har skärmar.

    Frk Dill:
    Lösningen är att köpa en bättre kamera. jag kan köra ISO 800 på min D300 utan problem, men senaste dagarna har det bara varit för uselt ljus för den också. Stephen Kings uttryck “deadlights” flimrar förbi i min skalle. Buhuuuu-

    Jag plåtar bara med naturligt ljus. Punkt slut.

  11. Jag har ISO 1600, men vad hjälper det?

    Patrik:
    Jag har lyckats med basilika, mynta och gräslök. Timjan, oregano, rosmarin och mejram kan gå, men möglar oftast.
    Koriander och dill är färdigväxta och kan inte odlas vidare.
    Ofta har kryddorna stressats fram och är svåra att få igång, trots ny jord och ljus. Bättre att kosta på riktiga kryddplantor från planthandel. Fast just nu är det så mörkt att de behöver extra belysning från t ex lysrör.

    Hälsar odlings-Dillen

  12. Frk dill: Med att jag kan köra ISO 800 utan problem menar jag att de bilderna har toppkvalitet och går att trycka. När du går upp i ISO tappar du i bildkvalitet. Själva kameran “går upp till” 3200, men det säger ingenting om kvaliteten. Med enkalre kameror kan du gå upp till kanske 3-400 med bibehållen kvalitet. Sen finns det ju sådana duktiga fotografer som lyckas göra något konstnärligt av begärnsningarna, men dit kommer jag aldrig komma. Jag har varken tilräckligt med tid eller talang för det.

    Jag är så darrhänt och fumlig att jag måste ha en kamera som klarar dåligt ljus utan för långa exponeringstider.

  13. Det ska väl inte syyynas heller! *bröstar sig kaxigt* hähä
    Jag förstår att du vill behålla ditt uttryck, det är betydelsefullt.

  14. Borde vara lite lättare när man bara jobbar med bilder som inte ska tryckas, utan bara publiceras på internet. Jag skulle vilja ha ett nytt ljusstarkt objektiv, men de är hiskeligt dyra, tyvärr…

    Hälsar fröken Dill

  15. Skärmen är gudomligt förlåtande. Men alla bilder läses olika i olika webbläsare och olika system. Så det är ingen idé att pilla för mkt med bilder som ska ut på nätet. Bilderna tappar ju jättemycket på vägen genom bildbanken etc. Man vill bara gråta ibland!

    De ljusstarka obejktiven är bara dyra om man ska ha zoom. Sen beror det på vad man vill ha bilderna till. jag gilar inte macro så mkt. En av mina favvofotografet Daniel Hertzell fotade hela Karin Franssons superfina bok med ecakt samma kamera jag har och ett objektiv som kostade under 2.000.

    Vilket ju fick en att inse att man inte längre kan skylla dåliga bilder på kameran. Damnit!

  16. P

    Fröken Dill: Tack, ska testa med en mynta som jag har. Har en vildmynta att jämföra med. Blir en fallstudie. F ö, varför förutsatte du att mitt namn är Patrik?