Veckans matnörd igen och igen

Glömde visst utse Veckans Matnörd sist! Det blev Vera som jag passar på att gratta till långkoket och hoppas att hon återkommer med bloggen, för jag gillar hennes recept och finess.

Vera gissade rätt på att växten är en tomatillo; faktiskt den första lilla jag sett. Det är bara en av många skojiga frukter som numera odlas i Skånes varma växthus. Jag älskar tomatillo men är för snål för att betala de hutlösa priser de betingar i Stockholm.

Om ni bestämmer er för att investera i tomatillos trots allt tycker jag att ni ska laga Rick Bayless smarriga salsa.

När jag ändå är inne på Skåne måste jag påminna om den förtjusande affären Mudrik som ligger inne i Stationsbyggnaden. De har eminenta surdegsbröd (sist testade jag ett surkålsbröd), ganska goda kakor och såna där stora mjuka salta kringlor jag älskar men sällan unnar mig.

Men frågan är om det inte är skojigast i kylen. Bland annat kärnmjölk som jag tänkte ha i mina amerikanska pannkakor, jag vet faktiskt inget annat ställe som har den! Dessutom fantastisk Weisswurst (konsistensen!), Schmaltz, bra skinka att lägga på tågmackan, fet kvarg och annat smått och flottigt. Och… äh, nu får ni tipsa mig om fler bra grejor på Mudrik. Eller fler bra saker i Malmö.

Nästa Veckans matnörd? Hmm, den som kommer på ett bra ämne jag kan skriva om i Sydsvenskan. Förra veckan skrev jag om socker; en längre text, lite sockerfakta och två recept. Vad vill ni ha en text om? Det ska inte vara en person eller en krog utan ett lite bredare ämne som just socker. Önska på!

Kommentarer

29 svar till ”Veckans matnörd igen och igen”

  1. Tack för mudriktipset.

  2. Mudricks brezeln är alltid slut när jag är sugen :(

  3. Skriv om FETT! Ankfett, gåsfett, smör, ister. Allt det goda.

  4. Dadlar och nötter. Nu i juletider och allt… det är ju alltid roligt med lite annorlunda saker ä samma torkade fikon eller dadlar som äts med krossade valnötter (eller så är det kanske mest i min familj som det är snudd på omöjligt att ändra vissa valda traditioner?!)

  5. hannaH

    Udda rötter i grönsaksdisken (och de gamla hederliga med, kanske), kanske gjort, men jag vurmar för rotsaker hela hösten!

  6. Jag skulle vilja att någon grottade ned sig i smör. Den kontinentala traditionen med många olika sorter och uppskattning för dess goda smak påväg hitåt? Skillnad på smör och smör? Back to basics med rena smaker som pockas och lockas fram enkom med smör och salt.

  7. Saxit

    Skriv om Maillard. Jag vet att jag sett en artikel om det på taffel någonstans men det är dags att sprida det vidare till en bredare publik.

  8. Saxit

    Annars kan du ju skriva om rillette! Igår smakade jag på rilletten jag vann av griskinds-Patrik förra veckan; det var väldigt smaskigt. :)

  9. Tack för alla förslag!

    Anders: Det är lite för stort ämne. Jag har ett jobb om oljor inplanerat.

    Mikaela: Det har just varit ett stort smörjobb i Sydis.
    Saxit: Jag har redan skrivit om Maillard för Gourmet och Magasin Årets Kock och den kommer up på Taffel snart. Känner inte för att reprisera en gång till.

  10. Det räcker med en lite småfet artikel.

  11. Kanske allt som är bättre på hösten, det som vinner på att frostnypas; slånbär, rönnbär, vad mer? Kanske inte så fullödigt i och för sig.

    Mörkermotvikt; plantera ruccola i sockerkasformen, vitlök i krukan, basilika i uppmuntrande skål och annat.

    Nose to tail; blyga styckningsdelar.

    Hitlistan med gåvor; jag skulle mer än gärna ha de de utvalda ketchup-, salsa-, marmelad-, sås-, whatever-recepten samlade inför julbunkning och annat.

    (Oljor ja, snart anländer den toskanska nypressade, hojta till så langar jag en flaska via systern på sydis)Och tack för Mudrikstipset!

  12. Ganga

    Lever är sorgligt underskattat och bortglömt. Kycklinglevermousse och kalvlever med bacon och kapris är ju goda grejer. Hemmagjord leverpastej. Salt och fluffig istället för söt och mjölkompakt.

  13. UllaH

    Det är superenkelt att odla tomatillos i växthus, på balkongen eller en varm plats i trädgården. Frön finns hos de flesta fröhandlare. Eller så kan man köpa en svindyr tomatillo och ta frön från den. Låt dem bara torka först. Odlas som tomater.

  14. Kan tillägga att artikeln kommer först i januari. Den hektiska decembermånaden är redan spikad.

    UllaH. Tack för tipset. Tyvärr klarar jag bara av att odla mögel.

  15. Johan

    Jag föreslår en artikel om talkonmjöl (talkkuna) från Savolax. Detta purfinska mjöl av rostade torkade ärtor och havre. Eller om Memma, den västfinska påsksörjan.
    Alltså om mer okända rätter från vårt grannland!!!

  16. Då föreslår jag citrusfrukter eller strömming (eller sill som man säger i skåne)! Strömming för att det är billigt och billigt ska det ju vara i januari vet du:)

  17. Jag ställer mig vid Anders sida och tigger om en fett-artikel. Kanske kan avgränsa till animaliskt fett i oförfalskat tillstånd, oljor och smör borta i ett slag.

    Kanske ett manifest för att sluta begränsa sig till smör och oljor i köket. Steka kött i kalvfett, rosta potatis i ankfett och göra precis allt med grisfett :) Hur höga temperaturer tål de olika fetterna utan att förlora smak?

  18. Tack Robin! Du är min kompis du.

  19. håller med Kristina om citrusfrukter, det finns ju så mycket mer än apelsin och citron (även om de finns i stor variation). Jag längtar redan nu efter pomerans och bergamott, de svåra att få tag på bara under den ganska korta säsongen.
    Asiatisk spännande citrus har Susanne bloggat om yuzu: http://www.japantillbords.se/?p=270

  20. toto

    Skriv om mögel. Varför är det gott i osten och äkligt på brödet, hur styr man vilka sorter som växer i osten o.s.v…

  21. Saffran. inte vanliga julrecept utan lite bredare. Och en förklaring till priset i år…

  22. Fredric L

    Bla kärnmjölk hittar du i Stockholm i den lilla Polska speceriaffären en halvtrappa ner på Torsgatan 49.Artikelförslag? Antingen ett husmoderligt om vad man kan tillaga av all rea-skinka i kyldiskarna i Januari. Eller ett matnördigt kåserande om peppar; historia – ekonomisk&kulinarisk, sorter, varianter, recept och fakta täcker hela skalan från exotiskt till folkhemskt. Eller en supernördig artikel om knödel, kanske med avstamp från artikeln just här på Taffel för ett tag sedan ?

  23. UllaH

    Vill läsa mer om det “nya” proffsmjölet bland surdegsbakare, Manitoba Cream.

  24. Ylva

    Skriv om kominationen deg och kött i olika matkulturer: piroger, ravioli, pelmeni, dumplings, palt. Gott hur man än gör.

  25. Bodil

    Det skulle vara spännande att läsa om gröna saker man kan odla själv mitt i vintern. Jag älskar att äta egna groddade mungbönor, denna krispiga,mkt snabbt förvälda grodd med en nötig smak som passar utmärkt att använda i en japansk minimalistisk sallad. Men groddning låter inte sexigt..

  26. Eva

    Visst har grisen ett liv efter jul?!! Fläskkarré, fläsklägg, och alla andra goda grisdelar.

  27. Ah, redan gjort stort smörjobb alltså, my bad… :)

  28. Kanske mjöl?
    Någonting om mjölmat, hur användanet har ändrats genom åren, att vitt mjöl anses som farligt/dåligt av vissa, olika sorter, bakning, tips på vilket mjöl man ska använda till vad etc.