Veckans Matnörd, någon?

Oj, det börjar bli dags att utse en ny matnörd. Without further ado: Vad kan månne detta vara? Och vad vill du använda dem till?

Ledtrådar: de håller inte att spela golf med och jag tycker att de smakar riktigt gott!

Den som gissar rättast och mest kreativt utses till Veckans Matnörd och höljs i makalös ära.

Kommentarer

33 svar till ”Veckans Matnörd, någon?”

  1. Karin W

    Ja med risk för att bli utskrattad gissar jag på muskotnöt!

  2. Linnéa N

    Är det möjligtvis en avokadokärna?

  3. Det ser ju nästan ut som såna däringa kinesiska teägg?! Såna har jag visserligen aldrig sett “IRL” men jag chansar…

  4. Nej, vänta nu…det är nåt vegetabiliskt, frukt eller nöt. Det finns ju nåt slags skaft på sidan. Påminner lite om torkad lime…attans vicken klurig en.

  5. Torkade granatäpplen som du har lagt lite lurigt för att inte “kronan” ska synas?

  6. Mysko variant av passionsfrukt?

  7. Det där är en frukt som vi har konstaterat. Tror inte den är torkad. Vätska lämnar torkad frukt så att det syns på den för det första. Det är ingen mangostan i varje fall

  8. De har uppenbarligen ett användningsområde. Jag tror det är något man kryddar med. Inte något man bara äter rakt av. Ska googla lite…

  9. Jag ska rätta mig om frukterna. Mogen passionsfrukten är skrynklig, omogen är slät men enligt botanik-boken om ätliga exotiska frukter ser det här inte ut som en av de än mer exotiska passionfrukterna heller. Och jag hade fel om frukten också för nu tror jag att det är något å simpelt som ett enbär.

  10. Ingen har rätt hittills. Bilden är mindre än naturlig storlek. Hohoho!

  11. Du har köpt ett makroobjektiv tror jag.

    Färgen är inte helt rätt kanske, men jag skulle helt fräckt föreslå rosépeppar. De kan vara lite lurigt bleka ibland och jag misstänker att du valt ut de blekaste ur kryddburken.

  12. Formen ser ut som Longan eller drakögon.
    Men den har ju normalt alabasterfärgat kött, och ett ljusare skal.

  13. Det är kinesiska teägg förstås!

  14. Kan det vara torkad longan?

    Så här skriver Wikipedia om det
    Dried longan (Chinese: 圓肉; pinyin: yuánròu; literally “round meat”) are often used in Chinese cuisine, Chinese food therapy and herbal medicine and Chinese sweet dessert soups. In contrast with the fresh fruit, which is juicy and white, the flesh of dried longans is dark brown to almost black. In Chinese medicine the longan, much like the lychee, is considered a “warm” fruit.

  15. jack

    Frukten heter luo han guo på kinesiska. Lätt att hitta den på de flesta asiatiska affärer i Stockholm. Blanda och koka den med vintermelon blir ett jätte gott och hälsosamt dryck under sommaren.

  16. Det är inte sichuanpeppar, och inget annat pepparkorn, eftersom de troligen är mindre än bilden (vilket förstås beror på hur stor skärm man har).. Återstår att gissa på kaffe då.. eller nu vet jag.. Maltesers!

  17. Chokladfreak som jag är tänker jag genast på ganache rullad i kakao och sedan ett tunt sockerskal runt. Men det ser inte riktigt ut att stämma det heller, så jag fortsätter fundera…

  18. Frida

    Jag tycker det ser ut som en macadamianöt, vilket dock inte stämmer så bra med Lisas kommentar om storleken…

  19. Jag förstår att jag gissar fel eftersom rackarna är små, men spontant tänkte jag på torkad lime, fast de är kanske blekare också. Hade jag varit hemma nu hade jag pillat sönder en lime åtminstone…

  20. Siraitia grosvenorii! Jag håller på Jack ovan. Du skrev ju att den är större i verkligheten än på bilden och longan som det kanske liknar lite (fast de har väl en kärna i mitten) är ju mindre! Hade aldrig kommit på luo han guo utan hjälp från tidigare kommentarer. Hahah, inte så mycket av en matnörd då inte.
    Tydligen en söt frukt, 300 ggr sötare än socker. Men såklart – en frukt med kinesiskt ursprung kan väl inget annat än att användas i medicinska sammanhang. Har du en sådan i köket blir du säkert frisk som en nötkärna ;-)

  21. helena

    En hasselnöt, rostad i skalet.

  22. Martin

    Kanske acai-bär? Torkat i sådana fall. Torde kunna användas till att förhöja syran i en sås till viltkött eller fet fågel.

  23. Kia

    hej
    jag tror att det är en chili av märket Cascabelle

  24. Tata! Någon har gissat rätt. Men vem?

  25. jag röstar på jack

  26. Jack, helt klart, när man bildgooglade på namnet blev det uppenbart.

  27. Det ser ut som en tryffel gone bad, men jag gissar på Jack!

  28. All heder åt Jack, det måste bara vara det han säger.

  29. Tror också på Jack, trots min tidigare gissning på longan.

  30. Hoho, Jack var är du? Du har vunnit vart ska vi länka? Kan det vara Jack, på Malaysia?

  31. Jack

    Rätt gissat Lisa FW.

  32. Sara

    Jack på Malaysia! Eller du, Lisa, kanske vet! Jag blev så nyfiken när jag kikade in på er sida. Vad betyder egentligen förätten:

    Vegetarisk Köttfylld Tofu