Vikingamaten: The making of.

Om det här blogginlägget är osammanhängande beror det på att min hjärna har haft noll tid till återhämtning sen ungefär förra veckan. Men jag tänkte att fan, vi kör ändå. Jag har mycket att berätta.

Igår firade Magnus, jag och några till en improviserad rysk påsk en vecka för sent. I morse vaknade vi runt halv sju, bjöd de hemresande på frukost och insåg sedan att jahaja, det är idag vi ska laga vikingamat till Alsnu skeppslags stora valborgsfirande.

Sedan kom jag på att jag inte lagt bondbönorna till den vegetariska rätten i blöt och fick hjärtstillestånd i säkert en halv minut. Det löste sig ändå, tack vare att vi blötlade bönorna klockan åtta, kokade dem klockan 14 och hade lånat en tryckkokare, men det satte liksom tonen för dagen.

Vi hade blivit lovade sex kilo vildsvin och rådjur till stora grytan – allt var lite hipp som happ och väldigt improviserat, så vi fick veta det fredag eftermiddag. Vi skulle kunna plocka upp den vid halv nio-tiden på lördagen. Luuuungt, tänkte vi. Det var bara det att köttmannen i fråga försökt få tag på oss hela fredagen (telefon, jag? Jag var upptagen med att bli full på vodka och käka rysk fasangratäng). Han arbetade natt och stängde av både mobil och hjärna ungefär fem minuter innan vi skulle hämta köttet.

Där stod vi alltså. Utan kött. Utan bondbönor.

Vi bestämde oss för att gå ut och plocka nässlor i stället, för nässlor skulle det vara i den vegetariska grytan hade jag bestämt, helt enkelt för att vikingar garanterat tog varje naturligt vitamin- och mineraltillskott till vara så här års. Vi gick ut med en tiolitershink och hade som ambition att fylla den.

När vi plockat tre liter började det regna. När vi plockat 5 liter var vi genomfrusna och dyngsura. Så vi gick hem och förvällde skiten – vikingar gick säkert inte och huttrade i onödan.

Sen kokade jag korngryn, hackade grönsaker (morot, kålrot, palsternacka, purjo, gul lök) och sen fick Magnus tag i frun till köttmannen och åkte och hämtade våra sex kilo vilt.

Det skulle styckas och grytbitas och kokas upp och buljongsilas och fan och hans moster skulle välsigna det innan det kunde hamna i tryckkokaren. Samtidigt passade vi på att smörsteka lök och purjo och koka rotfrukterna mjuka. Och lyssna på radio, ha köksfläktarna på och ljuset i köket förstås så vi såg vad vi gjorde.

Jag hystade i första satsen kött i tryckkokaren (som redan kokt bondbönorna till ett perfekt mjöligt mos) och skröt på twitter om att jag för en gångs skull låg långt före min planering.

Då gick proppen.

En passus här: ja, det är fusk! Jag erkänner! Vikingar hade inte en enda jävla propp lös. Och ingen spis, och inga tryckkokare och garanterat inga av de e-nummerfria grönsaksbuljongtärningar eller hemkokta viltbuljonger jag hystade i maten. Jag vet. Men jag gjorde det här ideellt. På min lediga dag. Då jag var bakis. Det sista jag tänkte göra var att bära ned runt trettio kilo råvaror och koka dem över öppen eld som tar evigheter att få igång, slocknar när man minst vill det och får mig att lukta sur grillkorv.

Vi är nyinflyttade, mind you. Vi visste inte ens var proppskåpet fanns. I källaren visade det sig, ganska nära en enorm spindel som fick mig att flippa lite mer än jag redan gjorde på grund av all stress. 2,5 meter upp i taket. Vi lokaliserade en stege och satte igång. Eller Magnus gjorde, jag gick och rörde lite i maten som inte kokade.

Så gick spisen igång. Jag drog på alla plattor igen.

Varpå proppen gick. Så klart.

Nytt försök, ny propp. Av med dator, radio, lyse, fläkt – allt som inte var absolut nödvändigt för att få maten färdig i tid.

Det fungerade och vi var typ i tid igen. Sen tyckte jag att fyra liter morötter såg väldig lite ut i förhållande till resten av maten och började skära 2 kilo till i lagom munsbitar. På första snittet skar jag av ett mycket vasst och mycket vackert snitt i pekfingret. Till er oroliga läsare kan jag meddela att jag varit förutseende nog att köpa steristrips, kompresser och kirurgtejp och att det faktiskt inte alls är dumt om man är klumpig.

Ändå lyckades vi packa ihop både mat och oss själva och vara nere i tid vid Alsnu udd och de svärdsvingande, särkbelädda och mycket vackra vikingarna. Och maten gick faktiskt hem. Mer om det i morgon kväll för nu dricker jag champagne och käkar varmkorv emedan jag har lagat typ 40 kilo mat men ändå inte haft vett nog att äta mer än frukost.

Kommentarer

17 svar till ”Vikingamaten: The making of.”

  1. Jisses! Vilken kvinna du är Gitto!!! Kan konsten att svinga en bägare och ändå sköta sysslorna. Vilket underbart inlägg.

    1. Grejen är att jag ska jobba i morgon och på måndag. Efter det är jag ledig två dagar och då tänker jag sitta och stirra in i en vägg. Är verkligen så djävulskt trött nu. Hjärnan som ett löskokt ägg.

  2. Peter Jägerbro

    Underbart sade Bull!

    1. Peter: det är skönt nu när det är över. Eller det VAR skitkul, men jag är halvdöd.

  3. Peter Jägerbro

    Jag gjorde mat till 6+3 personer idag och är helt väck, så jag känner med dig som hade ett helt kompani till bords.

  4. Men MARGIT.

    (Fast det låter gott.)

    1. MEN JULIA! Ni bangade ju. Annars hade ni ju kunnat hjälpa mig i min nöd. :)

  5. Inger

    Omedelbart, sa Bill!

  6. Lisa

    Jag visste det. You ARE wonderwoman!

  7. Örjan

    Har lusäst, OK bujongtärning är ju fel, men i övrgt?
    Allt enligt råvaror som antaget fanns på 1000-talet.
    Graulerar.
    Tänk själv- cateringevenemang, vad skulle det ha kostat?

  8. Jag som var där och åt det kan meddela att det var gott:) De söta rotfrukterna kålrot och palsternacka kändes som frukt (jag trodde att det var aprikoser från Miklagård) och härligt med den örtiga smaken från nässlor och dylikt-är lite sugen på att ge mig ut och plocka nässlor:) Jag hoppas innerligt på receptet på vego-rätten. Jag hörde t.o.m röster att den spöade köttet.

  9. Jan Allansson

    Vilken prestation! Men känner på mig att Magnus är ett gott stöd när paniken börjar lysa i dina ögon.

  10. Micke

    Bra jobbat!!

  11. Inger: :)

    Lisa: Icke sa nicke. Jag är däremot intill döden trött.

    Örjan: Buljongtärningar är givetvis fel, men någon slags anpassning till moderna smaklökar ville jag ändå göra med tanke på att det skulle vara till försäljning.

    CrimsonAnna: Det var helt korrekt aprikoser från Miklagård i den vegetariska. Jag hade velat ha torkat äpple (något som de garanterat borde ha haft) för en söt smakbrytning, men det hade jag glömt köpa. Så jag utgick från att det hade hemförts alternativt handlats med aprikoser – sockerstinna produkter lär ju varit hårdvaluta på den tiden och Birka/Alsnu var ju onekligen ett handelscentrum på den itiden. Och personligen tyckte jag också att den vegetariska rätten klådde köttet. Men så älskar jag också bondbönor.

    Jan: Magnus ja. Han är den som skrapar upp mig från golvet varje gång jag exploderat. Och han hjälpte till hela tiden, med allt från att skära rotfrukter till att fylla på vin i kocken. :)

    Micke: Tack!

  12. Örjan

    Förlåt om jag formulerade mig så det kunde uppfattas som kritik. Inte meningen.
    Tycker verkligen du har gjort ett fantastiskt jobb. Och lagat mat baserat på råvaror som fanns på den tiden.

    Sötma i samband med bondbönor. Idé-arv från din vegetariska bakgrund?

    Kanske för bra jobb? så att de vill engagera dig ingen till “ingen betalning” framöver. En gång är en erfarenhet, men återkommande blir det …
    Men här kan du ju konsultera LisaFW. Hon verkar bra på att sätta gränser för “ideellt arbete”.

    1. Örjan: Jag tog det inte som kritik, jag är medveten om att buljongtärningar inte är vikingamat. Jag bara förekom ev ny kritik om dem.

      Och jag har inget emot att engagera mig ideellt i någonting jag brinner för. Alla är ju eldsjälar där, målet är att få ihop ett långhus nere vid Alsnu udd så småningom. Så jo, det kan nog hända att jag ställer upp på fler matlagningsuppdrag där förutsatt att de vill ha mig.

  13. Örjan

    Tack.
    Tänk jag känner mig lite delaktig, eftersom jag tidigare skrev om att inte vara rädd för orientaliska kryddor. Pga hemvändade stormän från österled.
    Men jag tänkte bara på kryddor, inte på torkad frukt (aprikoser) som du använde.
    Även äpplena borde ju ha varit korrekta. Idun hade ju äpplet som sin symbol.