Vulgomarinad till rostlock

Nyss hemkommen från klassutflykt för äldste bonusungen. Jag fick äran att packa picknick. Ni som hänger med mig på Twitter och Facebook vet redan om att jag tampats med ett rostlock under eftermiddagen. Tack vare köttoraklet Patrik blev det satans så gott. Det enkla receptet kommer i morgon tillsammans med bilder.

Nå, för att säkra barnens gunst gjorde jag en smått vulgär marinad till köttet på färdig rökig BBQ-sås från deras paradis Texas Longhorn. Så enkel att man egentligen inte behöver recept. Något ökade jag nördfaktorn genom att strimla ner lite ramslök.

Rökig marinad till kallt kött

“Receptmakare”: Lisa Förare Winbladh

Tid: Tre röda och en halvtimme till marinering

Portioner: 4

  • 400 g kallt tunnskuret nötkött eller karré (jag använde rostlock)
  • 2 msk rökig BBQ-sås
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk balsamvinäger eller annan god vinäger
  • mycket finhackad gräslök eller ramslök
  1. Vispa samman BBQ-sås, olivolja och balsamvinäger. Vänd runt med köttskivorna och låt marinera minst 1/2 timme.
  2. Blanda med nyhackad gräslök före servering.

Kommentarer

5 svar till ”Vulgomarinad till rostlock”

  1. Kul att det blev bra. Rostlock (aka picaña aka tafelspitz) i bit har de för övrigt på Latinamerikanskt livsmedel. En del Vi-handlare säljer det i utskurenbiff-format, men det funkar ju inte för det här, väl.

    Förresten, jag har bytt adress.

  2. Örjan

    Rost(biffs)lock
    Patrik vet att jag älskar det.
    Antingen kokt till traditionell “Tafelspitz” med sina tillbehör. Referens Joseph Wechsberg. Blue Trout and Black Truffles. Utgivning 1960? Finns även i svensk översättning.

    Dessutom har jag lyckats ypperligt med att göra tjälknöl på rostbiffslocket. Frusen eller ofrusen stek spelar ingen roll. Dragen till 58-60 grader.

    Mitt senste “lock” specialbeställde jag från lokal Ica-handlare(som får stycka max 24 mån kritter)- Dvs troligtvis en stut.

    Fick ett helt lock med 10-15 cm fettkappa. Vikt 4,5 kg pris 150.-/kg.
    Nu i kylrummeet för vidare mörning och tillagning.

    Rostbiffslock, utan fettkappa säljs enligt uppgift som “rumpbiff” eller “rumpsteak”

  3. Rostlock alltså. Att lära sig nytt gör dagen bättre. I mina hemmatrakter dvs. på Malmborgs Caroli i Malmö säljer de nästan alltid något som benämns Culottestek, ett smakrikt magert kött med en rejäl fettkappa (1-3 cm) Kan det vara något liknande fast med alternativt namn?

  4. toshiba

    Lisa, det kan vara bra att nämna att köttet ska vara tillagat också. Annars blir det rätt äckligt, speciellt med karré.

  5. Andreas

    Rostlock = picaña i Brasilien?

    Jag bor i Brasilien i några månader och har snöat in på Picaña och funderade på vilken styckningsdetalj det kunde vara.