Bjud tomten på något gott. För en gång skull!
Ja, då var adventstiderna ännu en gång över oss. Fyra veckor fyllda av ångest, hets, stress, sötsliskigt varmt vin och dåligt samvete, som till slut kröns med en mat- och mammonfest som genererar plånbokshål stora som Grand Canyon och ett omätbart blodtryck. Men, så roligt det kommer att bli!
Så varför spä på julens sötma med glögg? Det måste ju gå att vaska fram liknande värmande drycker, med lite mer spänst och klös i? Och som dessutom har ena benet i cocktailens förlovade land. Efter minimal betänketid stod det klart att årets glöggalternativ skulle få Negroni som farfar. Världens enklaste och godaste drink. Lika delar gin, söt vermouth och Campari. Lägg extra slantar på framför allt din vermouth så far du direkt till himlen (bildligt).
Sagt och gjort. En lätt omstöpning av Negronin för att få en tydligare koppling till vin och glögg, och sedan fram med julkryddorna. 5 cl söt vermouth, 2 cl gin, 1 cl Campari, kanel, socker, kardemumma och apelsinskal. Ner med rubb och stubb i en kastrull till tonerna av Fairytale of New York med skönsjungande Shane MacGowan och Kirsty MacColl. Låt det hela dra ungefär en timma. Sen är det bara att värma upp till lagom temperatur, cirka 60-70°C. Servera det hela i ett rocksglas med lite apelsinskal och en kanelstång.
Släkten är redan notifierad att det är X-mas Negroni som gäller på julafton. Så enkelt är det. Smaken har en tydlig koppling till Negronin, men med en sublim känsla av jul och sötma. Låter man det hela stå och dra ett dygn innan upphettning så drar man säkerligen ut ytterligare tomtefärgade aromer, men det här var precis lagom för mig. Kanelen smyger sig fram bakom de bittra stänken av Campari och kardemumman dansar upp i näsan till toner av enbär. Det här är en riktigt bra decemberdrink som jag är övertygad om att tomten kommer att uppskatta innan han valsar vidare till nästa gäng curlade ungar i nystrukna julstassar som kliar och sticks.
Var fan är mina tofflor?
X-mas Negroni
Receptmakare: Johan Karlfeldt
För oss som tycker att det finns intressantare drycker än glögg, men ändå vill ha lite hederlig gammal julfeeling.
- 5 cl söt vermouth
- 2 cl gin
- 1 cl Campari
- 1 msk råsocker
- 1 kanelstång
- 8 kardemummafrö
- 1 rejäl skiva apelsinskal
- Blanda alla ingredienser i en kastrull.
- Låt stå en timma och dra.
- Värm upp till cirka 60-70°C under omrörning så att sockret löser sig.
- Njut av din X-mas Negroni medan barnen häller Blossas glögg i julgransfoten.
Skål!