Alpin sallad med tonfisk och borlottibönor

Receptmakare: Anna billing

Portioner: 4 (som lunch)

Tid: 10 min

  • För några år sedan besökte vi den italienska skidorten Courmayeur. På Bar Roma åt jag den bästa after ski-buffén någonsin. Underbara sallader med gryn, linser och bönor som mättade utan att man riskerade bli komatös. En av dem gjorde jag en variant på när jag kom hem.

  • 2 burkar x 150 g tonfisk i olja
  • 2 burkar x 410 g borlottibönor
  • 1 litet blekselleristånd
  • 2 paprikor (helst vit, annars grön)
  • 2 schalottenlökar eller 1 bit purjolök
  • 1/2-1 dl svarta oliver
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 5 msk olivolja
  • salt och svartpeppar efter smak
  1. Skölj och ansa bleksellerin. Spara vipporna och skiva stjälkarna så tunt du kan. Skiva även schalottenlöken/purjon och paprikorna på liknande sätt.
  2. Häll borlottibönorna i ett durkslag och skölj av dem.
  3. Blanda grönsaker och bönor och lägg upp i en skål eller direkt på tallrikarna (snyggast).
  4. Bryt försiktigt tonfisken i stycken – smulad tonfisk gör ingen glad – och fördela tillsammans med oliverna över salladen.
  5. Toppa med sellerivipporna och häll över vinägretten strax innan servering.