Recptmakare: Henrik Francke
Portioner: 4 stora
Tid: 3 timmar
Den rostade vitlöken ger karaktär till denna finstämda gryta. Notera koktiden och planera hungern därefter. Receptet publicerat i Locket på, Kakao förlag.
- 800 g putsad rimmad oxbringa
- 4 morötter, skalade
- 4 palsternackor, skalade
- 1 msk hel vitpeppar
- 5 lagerblad
- 400 g kokt tärnad kålrot
- 1 dl hackad bladpersilja
- 4 kinesiska vitlökar (kallas även solovitlök)
- salt, mymald svartpeppar
- Till servering:
- Kokt potatis
- Lägg bringan i en gryta med morot, palsternacka, vitpepparkorn och lagerblad. Slå på vatten så att det precis täcker. Sjud sakta under lock tills köttet är mört, ca 2 till 3 timmar.
- Sjud under tiden den tärnade kålroten i en annan kastrull tills den blivit mjuk. Rosta vitlökarna med skalet kvar i ugn 225°C, cirka 15 minuter.
- Lyft upp köttet och låt svalna. Mosa den rostade vitlöken och rör ner den i buljongen. Smaka av med salt och peppar. Sila av buljongen.
- Skiva köttet i lagom stora skivor och lägg upp i djupa tallrikar tillsammans med kålrot och persilja. Häll över buljongen. Servera med kokt potatis.