Anders oxbringa med kålrot och rostad vitlök

Recptmakare: Henrik Francke

Portioner: 4 stora

Tid: 3 timmar

Den rostade vitlöken ger karaktär till denna finstämda gryta. Notera koktiden och planera hungern därefter. Receptet publicerat i Locket på, Kakao förlag.

  • 800 g putsad rimmad oxbringa
  • 4 morötter, skalade
  • 4 palsternackor, skalade
  • 1 msk hel vitpeppar
  • 5 lagerblad
  • 400 g kokt tärnad kålrot
  • 1 dl hackad bladpersilja
  • 4 kinesiska vitlökar (kallas även solovitlök)
  • salt, mymald svartpeppar
  • Till servering:
  • Kokt potatis
  1. Lägg bringan i en gryta med morot, palsternacka, vitpepparkorn och lagerblad. Slå på vatten så att det precis täcker. Sjud sakta under lock tills köttet är mört, ca 2 till 3 timmar.
  2. Sjud under tiden den tärnade kålroten i en annan kastrull tills den blivit mjuk. Rosta vitlökarna med skalet kvar i ugn 225°C, cirka 15 minuter.
  3. Lyft upp köttet och låt svalna. Mosa den rostade vitlöken och rör ner den i buljongen. Smaka av med salt och peppar. Sila av buljongen.
  4. Skiva köttet i lagom stora skivor och lägg upp i djupa tallrikar tillsammans med kålrot och persilja. Häll över buljongen. Servera med kokt potatis.