
Ängamat med ängssyra
Skrivet av
i
Nej, ängssyran är inte här för att den passar så väl med namnet ängamat. Den är här för att den kickstartar en snäll soppa. Ängssyra hittar du snart sagt överallt i odlingslandskap. Köp en flora om du inte redan har en, och ut och leta.
Ingredienser
1 gul lök smör
10 dl kycklingbuljong (här verkar buljongen av en kokt rimmad kyckling slå det mesta, jag vet inte varför)
8 småpotatisar (färskpotatis, “små och fina” eller vad som helst, små ska de vara i alla fall)
1 roten av upp tills det blivit blekgrönt av en purjo
3 relativt späda morötter
1/3 huvud blomkål
1 palsternacka av valfritt slag, späd är fint men jag har aldrig stött på späda palsternackor
2 dl ärter (frysta är nästan alltid färskare än sk “färska)
3 rejäla nävar ängssyra (eller i nödfall spenat, men det blir inte samma sak)
1 1/2 dl grädde
4 äggulor
salt, nymalen
vitpeppar
persilja
1 gul lök smör
10 dl kycklingbuljong (här verkar buljongen av en kokt rimmad kyckling slå det mesta, jag vet inte varför)
8 småpotatisar (färskpotatis, “små och fina” eller vad som helst, små ska de vara i alla fall)
1 roten av upp tills det blivit blekgrönt av en purjo
3 relativt späda morötter
1/3 huvud blomkål
1 palsternacka av valfritt slag, späd är fint men jag har aldrig stött på späda palsternackor
2 dl ärter (frysta är nästan alltid färskare än sk “färska)
3 rejäla nävar ängssyra (eller i nödfall spenat, men det blir inte samma sak)
1 1/2 dl grädde
4 äggulor
salt, nymalen
vitpeppar
persilja
Portioner: 4
Gör så här:
- Strimla löken. Stek den i lite smör tills den blir genomskinlig. Häll på buljongen.
- Dela potatisen på långsidorna.
- Skiva purjon, på snedden. Det är snyggast.
- Skiva moroten, på snedden.
- Bryt eller skär blomkålen till buketter. Stora som valnötter typ.
- Skiva palsternackan. På snedden. Men det är inte så noga, ingen kommer titta på palsternackan.
- Lägg allt i grytan. Sjud tills det är mjukt, det tar en kvart ungefär. Ta den från plattan.
- Rör ned ängssyran och ärtorna.
- Vispa samman grädde och äggulor och rör ned det i soppan. Nu får det inte koka, för då skär det sig.
- Smaka av med salt och vitpeppar. Strö över persilja och servera.
- Andra steget