
Äppelcharlotte med kanel och rosmarin
Skrivet av
i
En av de godaste äppeldesserterna jag vet är engelsk äppelcharlotte. För vem kan motstå en frasig skorpa av smörpenslat bröd fylld med äppelklyftor i en karamellig lag med rosmarin och kanel? Inte jag i alla fall – och knappast du heller. Då får vi dessutom praktisk användning för gamla kopparpjäser som numera inte bara intresserar råvarutjyvar utan även har fått en renässans i homestylingkretsarna. Kopparen är en fenomenal värmeledare och ger den perfekta ytan.
Ingredienser
6 stora äpplen, t ex Gravensteiner
2 dl råsocker (fairtrade)
1/2 citron, saften
2 rejäla klickar smör
1 nypa kanel
1 kvist rosmarin
1 vitt franskbröd
75 g smält smör
6 stora äpplen, t ex Gravensteiner
2 dl råsocker (fairtrade)
1/2 citron, saften
2 rejäla klickar smör
1 nypa kanel
1 kvist rosmarin
1 vitt franskbröd
75 g smält smör
Portioner: 4
Gör så här:
- Ställ in ugnen på 175 grader.
- Skala äpplena och hacka dem i grova bitar. Lägg ner dem i en gryta tillsammans med citronsaft, socker, smörklickar, kanel och rosmarin.
- Koka på stark värme under omrörning tills äpplena saftar sig med sockret och smöret och kokar äppelbitarna hela utan att de mosas. När vätskan reducerats tar du av grytan från spisen och kyler den i kallt vatten en stund. Ta upp rosmarinen.
- Klä en sockerkaksform eller flera små med skivor av kantskuret franskbröd som först penslats ordentligt med smält smör. Se till att skivorna ligger omlott så att inte skalet läcker fyllning under bakningen. Spar skivor så att du sedan kan täcka äppelfyllningen
- Lägg i den avsvalnade äppelkompotten och täck med de sista smörade brödskivorna. Täck formen med ett ugnsfast lock eller med en bit folie och baka den i ugnen i cirka 40 minuter.
- Låt formen stå en stund innan du stjälper upp den på ett fat. Jag ville ha en riktigt rostad yta och satte därför in mina charlotter under grillen några minuter.
- Servera med lättvispad vaniljgrädde, glass eller vaniljsås. Orkar du inte laga en klassisk crème anglais så prova Annikas snabba kallvispade.