
Ligurisk skördepizza
Skrivet av
i
Av någon anledning blir man alltid sugen på italienskt i september – så vad kan vara mer rätt än en ligurisk skördepizza? Brassa på med brytbönor, vaxbönor, bondbönor, amandinepotatis. Slakta basilikan. Liguriska små oliver hittar du i delibutiker.
Ingredienser
1 sats kalljäst pizzadeg (se bifogat recept)
400 g taleggio ost
1 dl rostade solrosfrön
50 g färsk basilika
1 vitlöksklyfta
3 msk olivolja
200 g bondbönor (kokta, skalade)
300 g bönor (brytbönor, vaxbönor)
400 g kokta potatisar, t ex amandine
2 dl valnötskärnor
2 dl liguriska svarta små oliver
1 sats kalljäst pizzadeg (se bifogat recept)
400 g taleggio ost
1 dl rostade solrosfrön
50 g färsk basilika
1 vitlöksklyfta
3 msk olivolja
200 g bondbönor (kokta, skalade)
300 g bönor (brytbönor, vaxbönor)
400 g kokta potatisar, t ex amandine
2 dl valnötskärnor
2 dl liguriska svarta små oliver
Portioner: 4
Gör så här:
- Ställ in ugnen på 250 grader. Värm även plåten, eller en baksten om du har det (men den behöver en timma på sig att bli varm).
- Förbered grösakerna: Koka potatisen (skalet kan få vara kvar om det är tunt) och bondbönorna (en skalad böna väger ca 5 gram, det ligger ca 4-5 bönor i varje skida). Vaxbönor och brytbönor putsar du bort fästet på och blancherar i kokande vatten någon minut.
- Kavla ut pizzadegen i fyra rundlar på bakplåtspapper.
- Skär av ytterkanten på taleggion och tärna osten lite grovt. Mixa basilika, vitlök, olivolja och solroskärnor slätt i en kannmixer. Lägg i ostbitarna och “pulsa” om du kan tills blandningen är slät (ev mer olivolja).
- Använd en slickepott och bred ut den gröna fyllningen på pizzorna. Lämna kanterna bara.
- Halvera eller klyfta potatisarna och fördela dem på pizzorna tillsammans med bönorna, valnötterna och oliverna
- Grädda pizzorna i mitten av ugnen i cirka åtta-tio minuter när kanterna ser färdiga ut, men pestofyllningen ska inte ha fått alltför mycket färg. Toppa med färska basilikablad.