ligurisk_pizza

Ligurisk skördepizza

Av någon anledning blir man alltid sugen på italienskt i september – så vad kan vara mer rätt än en ligurisk skördepizza? Brassa på med brytbönor, vaxbönor, bondbönor, amandinepotatis. Slakta basilikan. Liguriska små oliver hittar du i delibutiker.
Ingredienser
1 sats kalljäst pizzadeg (se bifogat recept)
400 g taleggio ost
1 dl rostade solrosfrön
50 g färsk basilika
1 vitlöksklyfta
3 msk olivolja
200 g bondbönor (kokta, skalade)
300 g bönor (brytbönor, vaxbönor)
400 g kokta potatisar, t ex amandine
2 dl valnötskärnor
2 dl liguriska svarta små oliver
Portioner: 4
Gör så här:
  1. Ställ in ugnen på 250 grader. Värm även plåten, eller en baksten om du har det (men den behöver en timma på sig att bli varm).
  2. Förbered grösakerna: Koka potatisen (skalet kan få vara kvar om det är tunt) och bondbönorna (en skalad böna väger ca 5 gram, det ligger ca 4-5 bönor i varje skida). Vaxbönor och brytbönor putsar du bort fästet på och blancherar i kokande vatten någon minut.
  3. Kavla ut pizzadegen i fyra rundlar på bakplåtspapper.
  4. Skär av ytterkanten på taleggion och tärna osten lite grovt. Mixa basilika, vitlök, olivolja och solroskärnor slätt i en kannmixer. Lägg i ostbitarna och “pulsa” om du kan tills blandningen är slät (ev mer olivolja).
  5. Använd en slickepott och bred ut den gröna fyllningen på pizzorna. Lämna kanterna bara.
  6. Halvera eller klyfta potatisarna och fördela dem på pizzorna tillsammans med bönorna, valnötterna och oliverna
  7. Grädda pizzorna i mitten av ugnen i cirka åtta-tio minuter när kanterna ser färdiga ut, men pestofyllningen ska inte ha fått alltför mycket färg. Toppa med färska basilikablad.