Besatthet: Vattenmelon och feta

På sommaren går matlagningen stundtals på autopilot. Det innebär att slutdestinationen ofelbart blir antingen Fetaträsk eller Gazpachosund. Det är i de nejderna mina somrar tillbringas. Jag kan helt enkelt inte få nog av någondera. Med bra råvaror är det svårt att misslyckas, även när man är omtumlad av milt solsting. (Jag sa ju att det var autopilotsmat. )

Den grekiska salladen är den rätt som hybridiserar mest. Sommarens första veckor nöjer jag mig förvisso med de klassiska: salt feta i kombination med fruktsöt tomat, ettrig lök, svalt distanserad gurka och stickig vinäger. Kalamataoliver, så klart. Senare på sommaren kommer variationerna. Först försiktiga sedan djärvare. Krossad paximadia, rostade kryddfrön, skärbönor … Och så naturligtvis den mest läskande av alla varianter på grekisk sallad: den med vattenmelon. För några år sedan en raritet att imponera med. idag närmast en landsplåga. Men vad gör det när det är så gott?

Eftersom receptet är nästan pinsamt enkelt bjuder jag på några små väganvisningar. Mitt bästa knep för grekisk sallad oavsett om den lagas med melon eller tomat är att välja en enkel vinäger. Sötman i tomat eller vatttenmelon och fränheten hos feta kommer lustigt nog  bäst till sin rätt med en enkel burdus vinäger som ger den bäst fräschören. Jag använder en ekologisk olagrad rödvinsvinäger.

Salladen går att förbereda i förväg, men myntan bör strimlas och tillsättas precis på slutet.

Jag brukar strunta i att kärna ur melonen och istället frankt påstå att kärnorna säker kolesterolet. Ett annat lömskt knep är att strö över rostade pumpafrön – då märks melonkärnorna mindre. Se till att få tag på en god mynta som inte smakar tandkräm. Min favorit är vietnamesisk mynta.

Vattenmelonsalad med feta och mynta

Receptmakare: Generiskt Recept

Portioner: 2 stora eller 4 som förrätt

Tid: 10 minuter

Så enkelt att ingredienserna måste vara perfekta! Prova dig fram till de perfekta proportionerna. Rostad mandel är gott att strö över.

  • 600 g vattenmelon med skal
  • 1/2 stor gurka
  • 1-2 små färska lökar
  • ca 150 g feta, ekologisk
  • finstrimlad mynta
  • ev rostade pumpafrön
  • Dressing:
  • 3/4 tsk anis
  • 10 korn svartpeppar
  • 1 1/2 msk burdus rödvinsvinäger
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk råsocker
  • 3/4 dl olivolja
  1. Gör dressingen. Rosta anis och svartpepparkorn i en torr kastrull på låg värme tills den börjar dofta. Mortla fint. Blanda med vinäger, salt och socker. Vispa ner oljan och låt stå.
  2. Skär skalet av melonen. Ta bort en del av kärnorna. Så mycket du orkar. Skär i stora kuber. Skala gurkan och skär i stora bitar. Skiva löken och skölj hastigt i kallt vatten och klappa torr. Tärna fetan.
  3. Finstrimla myntan precis före servering. Vänd runt med dressingen, låt stå några minuter, kanske en kvart. Smaka av. Kanske några droppar vinäger till? Servera.

Kommentarer

8 svar till ”Besatthet: Vattenmelon och feta”

  1. Krispigt, knaprigt och sött – vilken succésallad! Dessutom har jag en stooor bunt med mynta i köket som jag behöver recept för så att detta blir perfekt.

  2. Feta och vattenmelon är en kombo jag aldrig tröttnar på!

  3. Emil O.

    Jag lyckas sällan köpa bra vattenmelon, finns det inget trick för att veta om den är bra?
    Gjorde en förrätt med denna kombination ett tag sen, rostade anis som jag mortlade och pudrade över. Blev ganska bra, hade gärna fått vara bättre vattenmelon förstås…

  4. Apropå vattenmelon och löjligt enkla grepp: En liten skål salt, hackad chili, vattenmelon, dippa. Perfekt när man behöver få balans på saltdepåerna efter en svettig dag i skuggan.

    Och någon som har koll på det där med mat och kemi kanske kan förklara varför melonen ter sig sötare med salt på? :)

  5. Kiro

    Men vilken feta är bäst? Jag lyckas alltid få med mig fränt och smuligt elände hem, fast jag drömmer om mild och krämig feta. Var hittar man det?

  6. Örjan

    “Gula” är ju råsocker special, special,på malaysiska.Använde det i brist på normalt dito.

    Blev mycket gott trots överdosering av sockret.
    Tom mina 85-90 åriga föräldrar uppskattade nyheten.

  7. Vurm: http://matmolekyler.taffel.se/2010/07/20/salta-frukter-sota-gronsaker-och-mer-om-chili/ :-)

    Kiro: Gå till en affär där man får provsmaka fetan innan! Jag gillar både den torrare och den krämigare sorten. Ett bra knep är ju att mixa den torrare med lite olivolja och yoghurt/grädde om du fått med dig fel sort hem.

    Örjan: Jag hade föredragit ett socker med renare smak. Men kanske hade jag ändrat uppfattning om jag fått smaka din sallad! :-)

  8. Emil O.: Jag tycker att de kärnfria sorterna i regel är mer smaklösa än dem med kärnor.

    Ann_öouise: Rapportera gärna om du hittade på några ega variationer!