receptmakare: margit richert
Portioner: 4
Tid: 80 minuter
Vad man väljer att ha i sina fyllda paprikor är egentligen helt fritt. Vanligt i Turkiet är ris smaksatt med dill, mynta och pinjenötter, men det mesta som går att trycka in i en paprika funkar. Här har jag gjort en enkel och smakrik fyllning på bulgur som går snabbt att svänga ihop.
Den turkiska chilisåsen brukar finnas på Coop Forums “Världens mat”-avdelning och är god till mycket. Den kan ersättas av en mindre mängd sambal oelek om det kniper.
- 8 dolmaspaprikor (eller 4-6 vanliga gröna, beroende på storlek)
- det gröna av en liten purjolök, hackat
- 2 vitlöksklyftor, hackade
- 1 liten torkad chili, smulad
- 2 msk olivolja
- 2 dl grov bulgur
- 3 dl vatten
- 1 msk grönsaksfond
- 8 torkade aprikoser, hackade
- 6 soltorkade tomater, hackade
- 1 dl finhackad persilja
- salt, svartpeppar
- Till kokning:
- 4 dl vatten
- 2 msk tomatpuré
- 1 msk turkisk chilisås (aci biber sos eller liknande)
- 1/2 tsk salt
- Skär bort fröfästet på paprikorna och gröp ur frön och hinnor. Det går lättast med en
tesked. Lägg åt sidan så länge.
- Fräs purjolök, vitlök och chili i olivoljan tills den mjuknar utan att ta färg. Tillsätt bulgur, vatten, grönsaksfond, aprikoser och tomater. Koka under lock tills vätskan kokat in och bulguren är mjuk (10-15 minuter beroende på vilken sorts bulgur du använder).
- Smaka av bulgurröran med salt och svartpeppar och blanda ned persiljan. Fyll paprikorna med bulgurblandningen och ställ dem upp i en kastrull eller en ugnsform med lock.
- Blanda vatten, tomatpuré, chilisås och salt och slå i det i ditt kokkärl. Koka antingen 30 minuter på spisen under lock eller tillaga i 40 minuter på 200 graders ugnsvärme.