Receptmakare: Jens Linder
Portioner: 4
Tid: 1 timme
Den stackars föraktade vitpepparen är kanske lite vass och kantig, men den blir mjuk och njutbar i denna gräddvinägrett. Och om man kokar haricots verts – frysta går bra – och låter dessa smörjas in av denna dressing blir det en spännande sidosallad till en god biff.
- Biffar:
- 4 biffar à 150 g
- salt
- svartpeppar
- 2 tsk starkt paprikapulver
- Bönor:
- 1 liter vatten
- 1 tsk salt
- 500 g haricots verts
- Vinägrett:
- 1 tsk vitpeppar
- 1/2 tsk salt
- 2 msk vittvinsvinäger
- 1 tsk fransk senap
- 1/2 dl olivolja
- 1/2 dl vispgrädde
Börja med vinägretten. Krossa pepparkornen rätt så fint i en mortel och häll ner dem i en skål.
- Tillsätt salt, vinäger och senap. Rör om tills saltet löst sig. Tillsätt oljan och grädden och rör om. Låt stå i kylskåp någon timme och rör sedan om. Dressingen kommer att ha tjocknat automatiskt. Smaka av och justera smaken efter behov med mer salt, peppar, vinäger, senap eller olja.
- Medan såsen står till sig i kylen förbereder man bönorna, de ansas och ses över. Koka upp saltat vatten . Lägg i bönorna och låt dem stormkoka, tills de är mjuka men har spänst kvar, 7-10 minuter.
- Fiska upp börnorna och låt dem ånga torra. Skaka dem gärna torra i ett durkslag, en salladslunga eller torka dem med en kökshandduk.
- Salta och krydda biffarna. Stek dem på hög värme i smör på 2 minuter på var sidan. Låt vila på ett ljummet fat.
- Lägg ner bönorna i skålen med sås och blanda runt så att såsen täcker grönsakerna. Servera biff och sallad bara som de är, eller med någon potatis.