Biff med haricots verts i vitpepparvinägrett

Receptmakare: Jens Linder

Portioner: 4

Tid: 1 timme

Den stackars föraktade vitpepparen är kanske lite vass och kantig, men den blir mjuk och njutbar i denna gräddvinägrett. Och om man kokar haricots verts – frysta går bra – och låter dessa smörjas in av denna dressing blir det en spännande sidosallad till en god biff.

  • Biffar:
  • 4 biffar à 150 g
  • salt
  • svartpeppar
  • 2 tsk starkt paprikapulver
  • Bönor:
  • 1 liter vatten
  • 1 tsk salt
  • 500 g haricots verts
  • Vinägrett:
  • 1 tsk vitpeppar
  • 1/2 tsk salt
  • 2 msk vittvinsvinäger
  • 1 tsk fransk senap
  • 1/2 dl olivolja
  • 1/2 dl vispgrädde

Börja med vinägretten. Krossa pepparkornen rätt så fint i en mortel och häll ner dem i en skål.

  1. Tillsätt salt, vinäger och senap. Rör om tills saltet löst sig. Tillsätt oljan och grädden och rör om. Låt stå i kylskåp någon timme och rör sedan om. Dressingen kommer att ha tjocknat automatiskt. Smaka av och justera smaken efter behov med mer salt, peppar, vinäger, senap eller olja.
  2. Medan såsen står till sig i kylen förbereder man bönorna, de ansas och ses över. Koka upp saltat vatten . Lägg i bönorna och låt dem stormkoka, tills de är mjuka men har spänst kvar, 7-10 minuter.
  3. Fiska upp börnorna och låt dem ånga torra. Skaka dem gärna torra i ett durkslag, en salladslunga eller torka dem med en kökshandduk.
  4. Salta och krydda biffarna. Stek dem på hög värme i smör på 2 minuter på var sidan. Låt vila på ett ljummet fat.
  5. Lägg ner bönorna i skålen med sås och blanda runt så att såsen täcker grönsakerna. Servera biff och sallad bara som de är, eller med någon potatis.