Receptmakare: Lisa Förare Winbladh
Portioner: 4
Tid: 15 minuter+1 mtimmes marinering
Det finns en grundregel med bäckfisk: Antingen ska den lagas i ett par minuter eller ett par timmar. Efter en eller möjligen ett par minuter är den piggt stunsig. Efter ett par timmar är den mör och snäll. Mittemellan är det guttaperkavarning. Låt helst bläckfisken tina i kyl över natten.
Mynta av bästa kvalitet kan du ofta skörda i den asiatiska butikens grönsaksdisk. Där hittade jag också fin babybläckfisk, så tunn att den bara kokades en knapp halvminut. Som så många andra sallader blir denna godast om den får marinera över natten. Tillsätt då hälften av myntan precis före servering.
Om du inte tål vitlök kan du använda kinesisk gräslök (tolereras av en del) eller finhackad salladslök.
- 500 g pyttesmå hela bäckfiskar, tinade
- 1 1/2 dl fin olivolja
- 1 dl liguriska oliver eller andra minioliver
- 1/2 tsk stött anis
- 1/3 dl grovhackade myntabad
- 2-3 klyftor finhackad färsk vitlök
- skal av 1/3 liten citron finstrimlat eller zetat
- saft från en liten citron
- ev lite chiliflingor
- Kokspad:
- 1 l vatten
- 3/4 dl billig ljus vinäger
- 2 msk salt
- Rensa bläckfisken om de inte redan är rensade: Dra av den silvriga hinnan, rensa ur magen och pilla ut det lilla skal som gör att bläckfisken räknas till just skaldjuren. Skiva dem i 2 cm tjocka skivor. Låt benen vara hela.
- Koka upp kokspadet. Nu går det undan! Blixtkoka mollusken i ca 20 sekunder. Slå blixtsnabbt upp allt i ett durkslag och skaka runt ordentligt så att det heta vattnet försvinner.
- Blanda övriga ingredienser och blanda med bläckfisken. Låt marinera i minst en timme före servering.