Blomkål med indiska kryddfrön

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner: 4

Tid: 20 minuter

 

Kål i alla dess former är hänförande. Den skira, färska vitkålen njuts gärna i en tryffeldoftande soppa med lite grädde. Senare på vintern gör man rustika rätter som får i kål. Blomkålen tål tuffa tag året om. Välj ett bra huvud: kritvitt, knollrigt och välmatat. Laga sedan det enkla receptet nedan.

  • 1 medelstort blomkålshuvud
  • 1/2 msk senapsfrö
  • 1/2 msk spiskummin
  • 1/2 msk korianderfrö
  • 2 msk pressad citron
  • 1 tsk finrivet citronskal
  • 1/2 dl olivolja
  • 1/2 färsk rödlök, tunt skivad
  • krossad torkad chili efter behag
  1. Dela blomkålen i buketter. Ångkoka dem eller koka dem i lättsaltat vatten tills de är mjuka men har stunsen kvar, ca 3-6 minuter. Tänk på att de blir mjukare medan de svalnar. Häll av i ett durkslag och låt buketterna ånga torrt. (Sköljer du dem i kallt vatten blir de soggiga.)
  2. Rosta kryddfröna i torr panna på medelvärme tills de börjar dofta rejält och knäpper. Kika efter så att de har ändrat färg. Smaka på fröna om du känner dig osäker. Passa noga och rör om så att de inte bränns. Slå upp i en mortel och krossa lätt.
  3. Vänd runt alla ingredienser och smaka av med salt och chili.