Receptmakare: Johan Swanljung
Portioner: 4-6
Tid: ca 3 timmar (effektiv tid ca 30 minuter)
Jag älskar choklad och jag älskar glass, men chokladglass har inte hört till mina favoriter. Oftast är glassen överfet och mäktig med fadd chokladsmak. Blä. Den här glassen är varken fet eller fadd. Den är den bästa glassen jag har gjort (och bland de bästa jag har ätit). Jag köper oftast röd mjölk när jag gör glass, men skillnaden när jag använder mellanmjölk i stället är inte stor. Chili ger lite extra sting när barnen inte är med.
- 5 dl mjölk
- 150 g socker
- 3/4 dl fint kakaopulver (t.ex. Valrhona eller Poulain, inte blåvitt)
- 1 nypa salt
- 1/2 tsk kanel
- (en liten bit vaniljstång)
- (en liten bit torkad chili)
- 2 ägg
- Koka upp 4 dl mjölk med hälften av sockret, salt, kanel och ev. chili och vaniljbit. Låt småputtra i 5 minuter.
- Rör ihop kakaopulver med resten (1 dl) av mjölken och vispa ned den heta mjölken lite i taget. Häll chokladmjölken tillbaks i kastrullen och värm försiktigt utan att koka så att kakaon får svälla lite. Låt sedan svalna.
- Vispa ägg och resten av sockret pösigt. Vispa sedan ner chokladmjölken i skålen. Häll smeten tillbaks i kastrullen. Värm under ständig vispning till 82°C eller tills smeten tjocknar så att den fastnar på baksidan av en sked (jag använder den sistnämnda metoden). Ta genast bort kastrullen från värmen. Fortsätt vispa några minuter. Låt svalna tills det är ljummet.
- Häll den ljumma smeten genom en sil och ställ sedan i kylskåpet för att svalna helt. Vispa om då och då.
Ställ serveringsskålen i frysen. Frys glassen i glassmaskin enligt tillverkarens anvisningar. - Överför glassen till den kylda serveringsskålen och låt stelna ytterligare någon timme, eller kyl ner desserskålar och servera direkt från glassmaskinen. Att glassen ska ätas färsk har jag tjatat tillräckligt om.