Broccoli med citron och mandelfräs

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner: 4 små

Tid: 15 minuter

Det här receptet passar till riktigt fin broccoli eftersom den spelar huvudrollen.

Skölj aldrig färdigkokt broccoli i kallt vatten, då blir den soggig. Låt den istället koka lite kortare och ånga av i durkslag. Jag använde färdigskållade mandlar på bilden men jag tycker faktiskt att det blir godare med oskalade mandlar.

  • 1 stort stånd broccoli
  • 1/2 dl mandel
  • 1/2 msk finstrimlad vitlök
  • 2/3 msk finstrimlat eller zestat citronskal (bara det gula)
  • 3/4 dl mild olivolja
  • 1 msk pressad citron
  • 1/2 tsk farinsocker eller ljust muscovadosocker
  1. Plocka broccolin i buketter. Skala stammen med potatisskalare eller vaskniv så att det sega ytterskiktet avlägsnas. Skär stammen på snedden i centimetertjocka skivor.
  2. Sjud broccolin mjuk i lättsaltat vatten och låt den ånga av i ett durkslag några minuter. Eller ånga den i bambukorg eller ångkokare.
  3. Gör fräset medan broccolin kokar. Strimla eller hacka mandeln grovt. Se till att ha övriga ingredienser till hands.
  4. Hetta upp mandeln i oljan i en liten tjockbottnad kastrull tills mandeln precis skiftar i ljusbrunt. Rör ner vitlöken och fräs ytterligare 30 sekunder under omrörning. Vänd ner citronskalet och fräs ytterligare 15 sekunder. Tippa upp i en liten skål. Om det blir för varmt tippar du bara snabbt upp hela härligheten i skålen tidigare.
  5. Blanda fräset med pressad citron och socker. Skeda över broccolin.