Receptmakare: isobel hadley-kamptz
Portioner: 4, som ett av flera tillbehör
Tid: 40-50 minuter
För ett par år sedan insåg jag dock att det finns ett undantag till. Man måste helt enkelt krydda morötter med sinnessjuka mängder hel spiskummin. Då blir de inte bara acceptabla, de transformeras till de mest delikata, knapergrillade smakexplosioner, kryddningen tar fasta på sötman men döljer det fadda tråkiga. Att receptet dessutom är så enkelt att man i stort sett kan lyckas med det med såväl bakbundna händer som förbundna ögon gör ju inget sämre.
- 8 medelstora morötter
- 1/2 dl olivolja
- 1/2 dl hel spiskummin
- flingsalt
- eventuellt lite pressad citron
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Skala morötterna om det behövs. Halvera eller kvarta på längden (beroende på storlek, bitarna ska vara tjocka ungefär som industrigrissini)
- Lägg morötterna i en form. Häll över oljan. Strössla med spiskummin och lite salt.
- Kör i mellan 30 och 40 minuter. Kolla efter 30, de ska bli bruna i kanterna men inte svartbrända.
- Smaka av med salt och eventuellt lite citron.