Bulgurgratäng med kikärter och ägg

receptmakare: margit richert

Portioner: 6

Tid: 60 minuter

Att knäcka ägg över gratänger är någonting jag hämtat från en supersmarrig spansk låda med stekt potatis, chilihet tomatsås och chorizo. Det är inte bara gott, utan det mättar också bra och stillar proteinsuget.

  • 3 dl fulkornsbulgur (vatten och salt till kokning)
  • 5 gula lökar
  • total 1 dl olivolja
  • 4 dl kokta kikärter
  • 6 vitlöksklyftor
  • 1 spansk peppar
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 burk körsbärstomater
  • salt, nymald svartpeppar
  • 6 ägg
  • några stänk tabasco
  1. Sätt ugnen på 200 grader. Koka bulguren enligt paketets anvisningar, men korta koktiden 3 minuter. Ta fram en stor ugnsform med lock och smörj den invändigt med lite olivolja. Låt bulguren ånga av och lägg den sedan i botten av formen.
  2. Skiva löken tunt och stek den på medelstark värme i lite av olivoljan tills den blivit mjuk och fått lite färg. Lägg den ovanpå bulguren och salta och peppra lätt. Täck löken med ett lager kikärter.
  3. Hacka vitlök och spansk peppar och fräs hacket mjukt i lite av olivoljan. Häll över de krossade tomaterna och låt koka upp. Koka ihop fem minuter. Smaka av med salt och peppar och blanda ned körsbärstomaterna med spad.
  4. Häll tomatsåsen över kikärtorna. Täck formen med locket och låt gå i ugnen 30 minuter.
  5. Höj ugnsvärmen till 225 grader. Ta ut formen och gör 6 små fördjupningar i tomatsåsen. Knäck i äggen, salta lätt och stänk över lite tabasco. Ringla över någon matsked olivolja.
  6. Grädda ytterligare tio minuter utan lock eller tills äggen stannat. Servera med bröd.