Receptmakare: namn på receptmakare
Portioner: 4 (2 burgare var – de går åt!)
Tid: 24 timmar (inklusive blötläggning av chana dal)
Hittar man ingen chana dal går det alldeles utmärkt att ta burkade kikärter i stället. Nötköttet kan bytas ut mot lamm- eller kycklingfärs om man föredrar det. Podina chutnee, eller mintchutney kan ersättas med valfri annan chutney. Här hittar du en hel uppsjö varianter. I en av videoklippen ovan har de något som ser ut som imli chutnee, eller tamarindchutney som det heter på svenska.
- 300 g nötfärs
- 1 1/2 dl chana dal
- 1 kokt potatis
- 1/2 stor gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 3 msk neutral olja eller ghee
- 1 msk kalonji
- 1 msk garam masala
- 1/2 tsk cayennepeppar
- 2 tsk salt
- ghee eller neutral olja till stekning
- 4-6 ägg
- Podina chutnee:
- 2 gröna spanska peppar och 2 jalapeño (eller en grabbnäve av någon annan chili)
- 1/4 gul lök
- 2 vitklöksklyftor
- 2 msk granatäppelsirap
- 1 kruka mynta
- 1 kruka koriander eller 1 kruka persilja
- 1 tsk salt
- till servering:
- hamburgerbröd
- några skivor gurka
- 2 strimlade rödlökar (låt gärna strimlorna dra i en stor bunke kallvatten innan så blir den mildare)
- ketchup
- Skölj och rensa chana dal noggrant. Blötlägg ungefär ett dygn. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten, ca 40 minuter.
- Finhacka lök och vitlök och fräs den gyllene i fettet. Maka åt sidan och tillsätt garam masala, kalonji och cayennepeppar. Låt fräsa ytterligare någon minut och blanda sedan samman allt.
- Blanda chana dal och potatis i en stor bunke. Mixa eller stöt samman till en jämn smet och rör sedan ned lök- och kryddfräset. Massera in köttfärs och salt till en jämn smet. Forma till 8 burgare.
- Gör chutneyn: Hacka chili, lök, vitlök och kryddörter. Mixa samman med övriga ingredienser till en jämn smet.
- Stek burgarna 4 åt gången i en stor panna och lägg dem åt sidan när de är klara.
- Vispa samman äggen (börja med 4 ägg och ta fler efterhand) med en skvätt vatten och häll ut en liten omelett i den varma stekpannan. Lägg burgaren mitt i. När ägget börjar stelna slår du in burgaren i ägget genom att lyfta upp omelettkanterna och vika dem över burgaren. Här kan du se hur du gör. Upprepa med alla burgare.
- Dags för montering. Rosta eller stek bröden. Rejält med chutney på, sedan rödlök sedan burgare. Några skivor gurka på och sedan lite ketchup.