bun kabab

Bun kabab (pakistansk hamburgare)

Receptmakare: namn på receptmakare

Portioner: 4 (2 burgare var – de går åt!)

Tid: 24 timmar (inklusive blötläggning av chana dal)

Hittar man ingen chana dal går det alldeles utmärkt att ta burkade kikärter i stället. Nötköttet kan bytas ut mot lamm- eller kycklingfärs om man föredrar det. Podina chutnee, eller mintchutney kan ersättas med valfri annan chutney. Här hittar du en hel uppsjö varianter. I en av videoklippen ovan har de något som ser ut som imli chutnee, eller tamarindchutney som det heter på svenska.

  • 300 g nötfärs
  • 1 1/2 dl chana dal
  • 1 kokt potatis
  • 1/2 stor gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 msk neutral olja eller ghee
  • 1 msk kalonji
  • 1 msk garam masala
  • 1/2 tsk cayennepeppar
  • 2 tsk salt
  • ghee eller neutral olja till stekning
  • 4-6 ägg
  • Podina chutnee:
  • 2 gröna spanska peppar och 2 jalapeño (eller en grabbnäve av någon annan chili)
  • 1/4 gul lök
  • 2 vitklöksklyftor
  • 2 msk granatäppelsirap
  • 1 kruka mynta
  • 1 kruka koriander eller 1 kruka persilja
  • 1 tsk salt
  • till servering:
  • hamburgerbröd
  • några skivor gurka
  • 2 strimlade rödlökar (låt gärna strimlorna dra i en stor bunke kallvatten innan så blir den mildare)
  • ketchup
  1. Skölj och rensa chana dal noggrant. Blötlägg ungefär ett dygn. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten, ca 40 minuter.
  2. Finhacka lök och vitlök och fräs den gyllene i fettet. Maka åt sidan och tillsätt garam masala, kalonji och cayennepeppar. Låt fräsa ytterligare någon minut och blanda sedan samman allt.
  3. Blanda chana dal och potatis i en stor bunke. Mixa eller stöt samman till en jämn smet och rör sedan ned lök- och kryddfräset. Massera in köttfärs och salt till en jämn smet. Forma till 8 burgare.
  4. Gör chutneyn: Hacka chili, lök, vitlök och kryddörter. Mixa samman med övriga ingredienser till en jämn smet.
  5. Stek burgarna 4 åt gången i en stor panna och lägg dem åt sidan när de är klara.
  6. Vispa samman äggen (börja med 4 ägg och ta fler efterhand) med en skvätt vatten och häll ut en liten omelett i den varma stekpannan. Lägg burgaren mitt i. När ägget börjar stelna slår du in burgaren i ägget genom att lyfta upp omelettkanterna och vika dem över burgaren. Här kan du se hur du gör. Upprepa med alla burgare.
  7. Dags för montering. Rosta eller stek bröden. Rejält med chutney på, sedan rödlök sedan burgare. Några skivor gurka på och sedan lite ketchup.