Receptmakare: Margit Richert
Portioner: 4-6 beroende på tillbehör
Tid: 20 minuter
Gott, klimatsmart och funkar till allt. Kan det bli bättre? Måtten är vaga eftersom salladen inte är speciellt beroende av exakta proportioner. Det blir gott ändå.
- 1 morot
- 1 liten bit rotselleri (lite större än moroten)
- 1 granny smith eller annat syrligt och krispigt äpple
- 10 cm purjolök
- 1 liten klyfta rödkål
- 1 dl hasselnötter
- Dressing:
- 2 tsk grov senap
- 1 tsk honung
- 2 tsk vitvinsvinäger
- 1 hackad vitlöksklyfta
- 2 msk kallpressad rapsolja
- 1 msk vatten
- salt och svartpeppar
- Skala morot, äpple och rotselleri och strimla i tändsstora bitar. Strimla purjon nålsfint. Strimla rödkålen med osthyvel eller mandolin.
- Vispa samman ingredienserna till dressingen och smaka av med salt och svartpeppar. Blanda med de strimlade grönsakerna i en stor skål.
- Rosta hasselnötterna i torr panna tills de börjar knäppa och dofta gott. Skrubba av skalen hjäpligt (lägg dem i en kökshandduk och gnugga), slarvhacka och strö över salladen.
- Låt gärna salladen stå och gona till sig en halvtimme innan servering.