ullassallad

Faster Ullas sallad med rotsaker, hasselnötter och senapsdressing

Receptmakare: Margit Richert

Portioner: 4-6 beroende på tillbehör

Tid: 20 minuter

Gott, klimatsmart och funkar till allt. Kan det bli bättre? Måtten är vaga eftersom salladen inte är speciellt beroende av exakta proportioner. Det blir gott ändå.

  • 1 morot
  • 1 liten bit rotselleri (lite större än moroten)
  • 1 granny smith eller annat syrligt och krispigt äpple
  • 10 cm purjolök
  • 1 liten klyfta rödkål
  • 1 dl hasselnötter
  • Dressing:
  • 2 tsk grov senap
  • 1 tsk honung
  • 2 tsk vitvinsvinäger
  • 1 hackad vitlöksklyfta
  • 2 msk kallpressad rapsolja
  • 1 msk vatten
  • salt och svartpeppar
  1. Skala morot, äpple och rotselleri och strimla i tändsstora bitar. Strimla purjon nålsfint. Strimla rödkålen med osthyvel eller mandolin.
  2. Vispa samman ingredienserna till dressingen och smaka av med salt och svartpeppar. Blanda med de strimlade grönsakerna i en stor skål.
  3. Rosta hasselnötterna i torr panna tills de börjar knäppa och dofta gott. Skrubba av skalen hjäpligt (lägg dem i en kökshandduk och gnugga), slarvhacka och strö över salladen.
  4. Låt gärna salladen stå och gona till sig en halvtimme innan servering.