Receptmakare: Lisa Förare Winbladh
Portioner: 20 (som dipp före maten)
Tid: 15 minuter + tid att dra
Ett lättkokt ägg ger en underbar fyllig smak åt den här krämen som passar perfekt på en buffé eller som dipp på ett party. Doppa kycklingvingar, endiver och grönskastavar i den sötsalta umamirika krämen. Dippen är också god till sallad, kallskuret griskött eller grillad kyckling.
Genom att rosta svartpepparn i torr panna innan den används rundas smakerna av och en trevlig nötighet framträder.
- 125 g parmesan
- 12 sardellfiléer av god kvalitet
2 tsk hel svartpeppar
5 klyftor vitlök - 1 msk fransk senap
1 ägg - 2 tsk socker
1 tsk Worcestershiresauce
ca 1/2 dl pressad lime - 500 g keso
3 1/2 dl neutral rapsolja
1 1/2 dl fin olivolja
- Rosta svartpepparn i torr panna på medelvärme tills den börjar dofta. Stöt den grovt.
- Koka ägget och vitlöksklyftorna en minut och lägg i kallt vatten. Skala vitlöksklyftorna, det går busenkelt när skalet mjuknat.
- Mixa alla ingredienser utom oljorna till en slät massa. Blanda ner oljorna lite i taget tills majon är tjock och krämig. Vänd försiktigt samman med keson. Låt stå och samla smak minst en timme före servering.