Pasja – rysk påskost

 Receptmakare: margit richert

Portioner: 4

Tid: 2 dagar

En pasja är en färskostdessert som är nära på obligatorisk på det ryska påskbordet. Med sin lite knirkiga, men ändå gräddlena konsistens och friska citronsmak är den alldeles ljuvlig oavsett vilken nationalitet man har, och bra mycket fräschare än alla dessa mäktiga påsktårtebomber med marsipankycklingar.

Vill man kan man tillsätta hackad mandel och/eller russin och suckat, men det är ingenting jag brukar göra. Och du – glöm inte att baka ett gott bröd på den avrunna vasslan, det är ett fenomenalt degspad!

  • 250 g keso
  • 1 burk kesella (10% fetthalt)
  • 2 dl gräddfil
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 1/2 dl socker
  • rivet skal och saft av 1/2 citron
  • 2 äggulor
  • 1 mycket ren kökshandduk
  • durkslag eller en stor sil samt en bunke
  • till servering
  • lättsockrade hallon eller björnbär
  1. Mixa keson någorlunda slät med en stavmixer – det ska fortfarande finnas små gryn, men inga större klumpar. Blanda keson med övriga ingredienser i en kastrull och värm långsamt under omrörning till 60 grader.
  2. Ta kastrullen av plattan och låt svalna något. Lägg kökshandduken i durkslaget eller silen och ställ hela anordningen över bunken. Häll ostmassan i handduken. Låt stå i rumstemperatur 4 timmar och ställ sedan in alltsammans i kylen i 2 dygn. Lägg på en tyngd (en stenmortel eller liknande efter 1 dygn).
  3. Stjälp upp pasjan på en tallrik (eller forma flera portionspasjor med händerna) och servera med hallon eller björnbär).